Industriarbetarnas tidning

”Bättre arbetsmiljö behöver inte kosta pengar”

24 oktober, 2012

Skrivet av


MÖTE MEDEn skada i ryggen väckte Råhny Gustafssons engagemang för arbetsmiljöfrågor. Den 24 oktober får han och alla andra skyddsombud extra uppskattning. Men skyddsfrågorna borde uppmärksammas varje dag, tycker Råhny.

  • Namn: Råhny Gustafsson.
  • Ålder: 46 år.
  • Yrke: Jobbar på Kinnarps i Falköping och är regionalt skyddsombud i GS avdelning 7 Skaraborg.
  • Aktuell: I år är det 100 år sedan arbetstagare fick rätt att utse skyddsombud. Det uppmärksammas på skyddsombudens dag den 24 oktober och på arbetsmiljömässan Gilla Jobbet den 24–25 oktober i Stockholm.    

Har det blivit säkrare på arbetsplatserna med åren?

– Ja, det blir successivt säkrare hela tiden. Just mot olyckor. Men vi har fortfarande kvar de monotona jobben, framför allt på stora företag. På mindre arbetsplatser är det vanligare att alla måste kunna allt. Där får man en naturlig arbetsrotation som skapar delaktighet och förebygger förslitningsskador. De här frågorna måste vi jobba mycket med på de stora företagen.

LO-förbunden har en nollvision mot dödsolyckor. Är det möjligt att nå dit?

– Ja, det är det! Visst kan det hända olyckor, att man råkar såga av sig ett finger till exempel. Men livet – det är en annan sak.

Så hur ska man nå dit?

– Genom att ändra säkerhetskulturen. Tänka på beteenden. Hur stressade är vi? Hur många timmar jobbar vi över? Och vi måste koppla ihop arbetsgivare och arbetstagare i säkerhetsarbetet. Jag skulle vilja se en bättre samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare vid till exempel investeringar och i organisationsfrågor. Jag pratar med alldeles för många skyddsombud som kopplas in för sent i processen. Då har de inget inflytande. Det handlar ofta om okunskap hos arbetsgivarna. Vi i GS utbildar alla våra skyddsombud, men vi skulle gärna se att arbetsgivarna också är med på utbildningar.

Hur startade ditt engagemang för arbetsmiljöfrågor?

– Efter att jag fick en skada i ryggen. Jag jobbade fel helt enkelt. Skåpen var så lätta att man kunde lyfta dem och jag vred med hela kroppen. Jag fick diskbråck och tvingades operera.

Vad är det bästa med att vara regionalt skyddsombud?

– Att få komma ut till arbetsplatserna och ge tips och kunskap om hur man förbättrar arbetsmiljön. Det behöver inte kosta pengar allting. Det kan räcka med att göra bättre riskbedömningar, se över ergonomin eller organisationen. Med min erfarenhet kan jag ge tips på hur man löst saker på andra arbetsplatser.

Den 24 oktober har utsetts till skyddsombudens dag. Vad betyder det?

– Det är viktigt att det uppmärksammas. Statusen höjs givetvis. Arbetsmiljöfrågorna i sig kommer mer i fokus. Förhoppningsvis leder det till att vi kan hjälpa medlemmarna snabbare att förebygga ohälsa och olycksfall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?