Industriarbetarnas tidning

Dags att regeringen tar sitt ansvar

30 oktober, 2012

130 på glasbruken i Orrefors och Åfors, 450 på stålverket SSAB, 300 på Volvo Bussar i Säffle, 33 
på textilfabriken Ludvig Svensson …

Listan är lång över alla de industriarbetare och IF Metall-medlemmar som varslats om att de förlorar sitt jobb och sin inkomst. Runtom i landet vittnar våra avdelningar om att cirka 3 000 
personer har fått samma dystra besked sedan 
den 1 september.

Att förlora sitt arbete innebär många gånger 
både en personlig och ekonomisk krissituation. Att inte längre behövas, trots många års slit, tär ofta hårt på både självförtroende och självkänsla.

Men arbetslösheten innebär också en enorm ilska och frustration över den borgerliga alliansrege-ringens passivitet. Regeringen har alltför länge ställt sig vid sidan av sitt ansvar för svensk industri och svensk välfärd. För båda hänger ihop. Välfärd skapas inte av lägre skatter, sämre arbetslöshetsförsäkring och sämre utbildning – detta skapar 
enbart större skillnader mellan människor. Välfärd kan bara skapas genom arbete.

Och loket i arbetet är industrin. För även om det först och främst är IF Metalls medlemmar som drabbas hårdast av att förlora jobben, är likväl hela vårt samhälle en stor förlorare om inget görs.

Det är ingen nyhet att den ekonomiska krisen 2008 och 2009 drabbade industrin hårt – 100 000 arbetstillfällen inom industrin har gått förlorade sedan dess. Men det är fyra år sedan och regeringen har haft all tid i världen att agera och ta ansvar för vår livsviktiga industri.

Svenskt industriarbete kan fortfarande spela huvudrollen för en god ekonomi och ett gott samhälle som det har gjort i över 100 år. Men då gäller det att satsa och ta ansvar:

Satsa på utbildning och kompetens. Tidigarelägg utvecklingen av infrastrukturen. Gör det nu direkt i stället för att vänta tills det är för sent!

Och höj taket i arbetslöshetsförsäkringen!

Alla som nu drabbas av varsel och alla som redan är arbetslösa måste kunna få en dräglig tillvaro. Människor ska inte behöva känna oro över att behöva lämna hus och hem för att det inte finns en skälig nivå att leva på mellan jobb.

Regeringen måste ta sitt ansvar, det gör IF Metall. För trots det svåra läge vi befinner oss i tittar vi framåt och på lång sikt. En ny avtalsrörelse om löner och villkor har startat och om bara några veckor kommer IF Metalls valda representanter till förhandlingsdelegationerna att samlas för att diskutera krav och förslag.

Innan dess har vi mötts i Facken inom industrin för att diskutera industrins gemensamma förslag. Nyligen har IF Metall och övriga LO-förbund enats om en LO-samordning med tydlig låglönesatsning och jämställdhetsprofil.

Så även om konjunkturerna sviktar tar vi spjärntag för framtiden. Inom förbundet och tillsammans med andra formulerar vi krav som både är ansvarsfulla och långsiktiga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?