Industriarbetarnas tidning

Dubblerad kostnad för inkomst­försäkring

31 oktober, 2012

Skrivet av

När arbetslösheten stiger ökar också fackförbundens kostnader för inkomstförsäkringen som fyller ut skillnaden mellan lön och a-kassa. För fackförbundet GS blir försäkringen dubbelt så dyr i år som beräknat.

Sju förbund har inkomstförsäkring

  • Elektrikerna, GS, Handels, Kommunal, Livs, Seko och Transport har en inkomstförsäkring,
  • Livs försäkring ger ersättning under de första 200 dagarna. För övriga förbund gäller 100 dagar.
  • GS, Handels och Kommunal har ett tak på 35 000 kronor.
  • Förbundens premie för försäkringen beräknas efter hur många arbetslösa medlemmar förbundet har, hur länge de är arbetslösa, medellönen för de medlemmar som tjänar över 18 700 kronor (taket i a-kassan) samt hur många medlemmar som tjänar mer än 18 700 kronor.

Taket i a-kassan har inte höjts sedan 2002. Den som blir arbetslös får som mest ut 14 960 kronor i månaden före skatt.

Flera LO-förbund har tecknat en inkomstförsäkring som tillsammans med a-kassan ska ge arbetslösa medlemmar 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Folksam, som erbjuder försäkringen, märker att de får in fler ärenden i år än förra året. Det är fler som blir arbetslösa och behöver använda försäkringen. 

– Tittar vi på hela LO-kollektivet så har vi till och med september månad fått in 4 129 ärenden som ligger för utbetalning. Under hela 2011 hade vi 7 400 ärenden, så vi kommer att sluta på ett högre antal i år, säger Sune Rosdal på Folksam.

Fler arbetslösa betyder högre försäkringspremie. Varje förbund står för sin egen kostnad. Fackförbundet GS införde försäkringen i januari 2011. Första året blev kostnaden lägre än väntat, men i år blir den betydligt högre.

– I år blir försäkringen troligtvis 10–11 miljoner kronor dyrare än vi hade tänkt oss. Det är en fördubbling av kostnaden jämfört med budget, säger Erik Georgii, andre vice ordförande i GS.

Förbundet har betalat en premie på 26 kronor per medlem och månad för försäkringen. Nu räknar man med att premien kommer att höjas till över 50 kronor. Då räcker inte den tidigare höjningen av medlemsavgiften på 0,1 procent för att täcka kostnaden.

GS diskuterar en eventuell höjning av medlemsavgiften, men det beror inte på att inkomstförsäkringen blir dyrare.

– När det gäller försäkringen måste vi se utfallet under en längre period för att veta om den är finansierad eller inte, säger Erik Georgii.

GS förbundsmöte har bestämt att behålla försäkringen under 2014. Därefter tar de ett nytt beslut.

– Vi skulle gärna se ett valresultat som gör att vi får en hygglig arbetslöshetsförsäkring i botten så att vi inte behöver försäkra upp våra medlemmar, säger Erik Georgii.

Först att teckna försäkringen 2007 var Livsmedelsarbetareförbundet. Då kostade försäkringen fem miljoner kronor. I år budgeterade förbundet med 11 miljoner kronor, men räknar nu med en kostnad på närmare 14 miljoner för 2012.

Transport har höjt prognosen för 2013 från årets 12–15 miljoner kronor till mellan 15 och 18 miljoner kronor. Hittills har förbundet stått för kostnaden för försäkringen, men från och med nästa år höjs medlemsavgiften.

Medlemmar i Handels har betalat 22 kronor per månad för försäkringen, en avgift som kommer att höjas med 10 kronor nästa år, säger Stefan Carlén på förbundet.

För Elektrikerförbundet har försäkringen varit billig, då arbetslösheten i förbundet är väldigt låg.

Byggnads och Målarna införde försäkringen 2007, men valde att avskaffa den 2010 när arbetslösheten steg. Med relativt höga löner blev försäkringen allt för dyr, ansåg förbunden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.