Industriarbetarnas tidning

Felaktiga läkarutlåtande svåra att bli av med

2 oktober, 2012

När Försäkringskassans läkare lämnar felaktiga uppgifter om en person rättas det inte, visar Dagens Arbetes granskning. För dem som skadat sig på jobbet kan slarvet leda till att de inte får ersättning.

Rådgivarnas röst väger tungt vid beslut

  • Det har stor betydelse vad Försäkringskassans läkare skriver i sina utlåtanden. Enligt Försäkringskassans regler ska de endast vara rådgivande, men i praktiken följer handläggarna deras omdömen. Det visar bland annat en studie (2011:15) som Inspektionen för socialförsäkringen gjort.
  • I intervjuerna framgår det att handläggarna sällan lägger förslag till beslut som går emot de försäkringsmedicinska rådgivarnas (läkare som är anställda av kassan) omdöme. Även Riksrevisionen konstaterar i en aktgranskning att de försäkringsmedicinska rådgivarnas röst väger tungt när beslut ska fattas.
  • Dagens Arbetes reporter Anna De Lima 
Fagerlind har granskat en annan grupp av Försäkringskassans läkare, SLU-läkarna. Det är läkare som anlitas som konsulter och betalas per timme, i sjukpenning- och sjukersättnings-
    ärenden. Vi granskade samtliga akter i Stockholms län under 2011 där en SLU-läkare kopplats in. Av 148 avgjorda beslut följde kassan SLU-läkarens rekommendationer i 97 av fallen. I 7 gick man emot SLU-läkaren. I 44 fall var underlaget så bristfälligt att det inte gick att avgöra på vilka grunder beslutet fattats.

Dagens Arbete har intervjuat personer som upptäckt sakfel eller förvanskningar i uppgifter om sig själva i utlåtanden från Försäkringskassans läkare. När de har försökt få uppgifterna rättade har det har inte varit möjligt. Läkarna har till exempel, helt felaktigt, skrivit att personer storröker och lider av extrem fetma.

I ett annat exempel har en läkare använt uppgifter som svetsaren Marie lämnat om sin barndom i ett tidigare sammanhang och klippt ut delar av det hon berättat.

– Jag kände mig så kränkt när jag läste utlåtandet första gången, säger Marie. Totalt maktlös. Läkaren hade plockat ut det värsta av det jag berättat om min uppväxt.

Marie fick sen också nej till ersättning för en del av sin arbetsskada eftersom ”trauman” från hennes barndom kunde ha orsakat besvären.

En annan kvinna berättar att hon försökt rätta till läkarens utlåtande, men när hon ringde upp Försäkringskassan fick hon höra att handläggarna inte kan påverka vad läkarna skriver och att det inte går att anmäla dem.

Bengt Stjärnsten, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, säger att sakfel och förvanskningar inte får förekomma.

– Det är helt oacceptabelt, snudd på tjänstefel.

– Våra läkare ska göra en allsidig bedömning. De ska ta upp både vad som talar emot och vad som talar för.

Samtidigt säger han att en utredare på Försäkringskassan inte får plocka bort ett felaktigt läkarutlåtande.

För de drabbade finns det bara en sak att göra, enligt Stjärnsten. Begära omprövning av Försäkringskassans beslut och, om det behövs, gå vidare och överklaga i domstol.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.