Industriarbetarnas tidning

”Felen måste rättas till snabbt”

4 oktober, 2012

Försäkringskassans läkareSystemfelen som Dagens Arbete tar upp måste rättas till snabbt, säger riksdagsman Tomas Eneroth (S). Han känner igen problemen med osakligheter och förvanskningar i utlåtanden från Försäkringskassans läkare. I dag, fredag, lägger hans parti en motion i riksdagen som bland annat kräver bättre utredningar av arbetsskador.

Tomas Eneroth, som är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, säger att han tyvärr känner igen beskrivningen i Dagens Arbetes granskning. Både av egen erfarenhet och undersökningar som gjorts av Riksrevisionen och Inspektionen för socialförsäkringar.

Socialdemokraternas vill bland annat ha tuffare krav på utredningarna av arbetsskador och vilka intyg som ska vara med när kassan tar sina beslut.

Motionen kräver också ett bättre sätt att hantera anmälningar av arbetsskador och tydligare regler.

– Två av personerna i ert reportage är kvinnor, säger Tomas Eneroth. De är ganska typiska exempel som visar på den bristande jämställdheten. Kvinnor råkar särskilt illa ut när deras arbetsskador ska bedömas. Forskningen är framför allt inriktad på män.

– Därför söks ofta orsaker till besvären även i kvinnornas allmänna livssituation, som i Maries fall. Det leder till att de inte får någon ersättning. Det är helt oacceptabelt.

Kan en orsak till bristerna vara att samma instans (Försäkringskassan) tar emot anmälan om arbetsskada, utreder, fattar beslut och betalar ut ersättning?

– Jag vill inte ge upp tron på att en myndighet kan vara opartisk och fatta rättssäkra beslut. Alternativet är en privatisering, och det tror jag inte på. När det är brister i tillämpningen tror jag att vi politiker måste vara tydligare i lagstiftningen.

Allt färre får arbetsskadeersättning (livränta) och en före detta arbetsskadeutredare berättar i Dagens Arbete att vissa Försäkringsläkare letar argument för att ge avslag till ersättning. 

Tror du att målet att få ner sjuktalen i sjukförsäkringen och de strängare sjukreglerna i rehabkedjan ”smittat av sig” till arbetsskadeförsäkringen? Det är delvis samma personer som utreder båda försäkringarna på kassan. Ett slags inofficiellt mål att hålla nere antalet som får ersättning?

– Utan tvekan kan det också ha en betydelse, säger Tomas Eneroth. Alla brister ni tar upp i granskningen finns i hanteringen av sjukförsäkringen också.

– Det som också talar för ett samband är att något liknande hände i början av 90-talet när den borgerliga regeringen ändrade arbetsskadeförsäkringen.

– Då skärptes tillämpningen av försäkringen redan innan den nya lagstiftningen trädde i kraft. Politiska signaler slog alltså igenom innan lagen ändrats.

– Men jag vill inte göra det enkelt för mig och bara skälla på den borgerliga regeringen. Det fanns fel i tillämpningen redan före rehabkedjan infördes 2008.

Eneroth ser en risk att människor tappar tron på arbetskadeförsäkringen. De har avstått lön för att få försäkringen, sen visar det sig att de inte kan utnyttja försäkringen när de skadar sig. En annan risk är att arbetsmiljöarbetet tar skada.

Eneroth berättar att han själv jobbade på en industri i Växjö innan han blev politiker på heltid. Företaget tillverkade delar till bilindustrin och var en typisk arbetsplats där de anställda slits ut i förtid. Eneroth var huvudskyddsombud och jobbade mycket med utredningar av arbetsskador. Han säger att det arbetet visade honom att arbetsskadeförsäkringen också har stor betydelse för arbetsmiljön. Anmälan om tillbud och skador visade på de problem som fanns på arbetsplatsen. Man var tvungen att ta dem på allvar.

– I dag ger folk upp. De anmäler inte arbetsskador. De tror att de ändå inte kan få någon ersättning. Det är illa.

– Men jag är förhoppningsfull. Jag tror att det kan bli snabba förändringar. Även de borgerliga partierna har förstått att det finns problem med arbetsskadeförsäkringen. De har börjat lyssna.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.