Industriarbetarnas tidning

GS: Oerhörd vilja hitta till gemensam satsning

15 oktober, 2012

Skrivet av

Kvinnoförbunden har inte alls fått ge efter. Påslag i kronor ger samma effekt för de lågavlönade som jämställdhetspotter, anser GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

De senaste två avtalsrörelserna har sprickan mellan LO-förbunden vuxit. Frågan om jämställdhetspotter i lönemodellen har splittrat. Den här gången är det ett starkt samordnat LO som presenterar förslaget till avtalspolitisk plattform.

– Alla har förstått allvaret efter förra årets misslyckande. Det har funnits en oerhörd vilja att hitta fram till en gemensam satsning, säger fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

En satsning på de lägsta lönerna istället för en jämställdhetspott har tidigare förespråkats av industrin. Innebär det här att Kommunal och andra förbund som har velat se jämställdhetspotter har fått ge efter mest?

– Nej, det tycker inte jag. Den här krontalshöjningen riktas direkt mot de grupper vi vill trycka upp lönerna för. Och det blir ingen större skillnad i utfallet om man kör med krontal eller potter.

I kronor räknat kommer ändå de lågavlönade aldrig ikapp de som tjänar mer.

– Nej, men lönekostnaden blir högre på de områdena.

Finns det inte risk att arbetstillfällen försvinner på vissa områden när lönerna stiger snabbare?

– Den risken finns alltid, men det är inget nytt. LO har drivit en solidarisk lönepolitik sedan 1952. De företag som inte har råd med löneökningar som gör att man kan försörja sig på ett heltidsarbete ska inte finnas kvar. Men det kräver samtidigt att det finns ett starkt och fungerande omställningsstöd.

Fungerar det i dag?

– Det är lite knivigt när den nuvarande regeringen försämrade a-kassan. Det har tvingat oss att teckna kompletterande inkomstförsäkringar.

De här gemensamma kraven innebär alltså att ni är beredda att gå i konflikt för att alla förbund ska få igenom krontalshöjningarna?

– Vi har tagit varandra i hand på de här kraven så det innebär att vi ska stötta varandra.

Det är ett väldigt renodlat förslag med få krav som läggs fram.

– Vi har sagt att för att få ihop en avtalspolitisk plattform som alla kan stå bakom måste vi minska de gemensamma kraven och ge utrymme för avtalsspecifika krav. Faran med för många gemensamma krav är att de avtalsspecifika hamnar i skymundan. Det finns en hel del som behöver göras där också.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.