Industriarbetarnas tidning

Hoppet ute i Karlholmsbruk

12 oktober, 2012

Skrivet av

Konkursförvaltaren ger nu upp försöken att hitta någon som vill ta över produktionen i konkursade Karlitgruppen. Chanserna att rädda några av de 130 arbetstillfällena minskar ytterligare.

Det blir ingen fortsatt drift vid Karlit och Kadax i Karlholmsbruk. Konkursförvaltaren har inte hittat någon köpare och nu ska fastigheter, inventarier och utrustning säljas. Det skriver Arbetarbladet.

I koncernen ingår även Dax Door i Sparreholm. Där har de anställda ännu inte fått något definitivt besked om det finns någon intressent kvar, berättar Olavi Sjöholm, ordförande i GS fackklubb på företaget.

Det var i början av sommaren som en företagsrekonstruktion av Karlitgruppen inleddes. Detta efter att beställningarna från den största kunden Ikea plötsligt upphörde i februari.

Rekonstruktören Peter Smedman anser att Ikea gjort sig skyldigt till kontraktsbrott. Något som avvisats av Ikea.

Rekonstruktionen misslyckades och Karlitgruppen begärdes i konkurs i början av augusti. Vid konkursen förlorade 130 anställda sina jobb.

Dax Door i Sparreholm hade 34 anställda vid konkursen. Även förra våren sades samtliga anställda upp då Ikea upphörde med beställningar av badrumsskåp från Dax Door. Före sommaren kom dock beskedet att företaget skulle tillverka garderobsdörrar åt Ikea istället och många arbetstillfällen kunde räddas. Nu står de utan jobb igen då Ikea väljer att tillverka garderobsdörrarna någon annanstans.

– Vi byggde om hela fabriken och anpassade produktionen för att tillverka garderobsdörrar, berättar Olavi Sjöholm.

Dax Door har funnits i 27 år och Ikea har alltid varit den dominerande kunden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.