Industriarbetarnas tidning

Jubel och besvikelse över HD-utslag

17 oktober, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Att Högsta domstolen tills vidare stoppar allt arbete med det nya kalkbrottet i Ojnareskogen ses som ännu en motgång för Nordkalk. Men miljörörelsen jublar.

Högsta domstolens beslut att tills vidare stoppa allt arbete med det nya kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland möts av jubel i miljöröreslen och besvikelse från företaget och de anställda. IF Metalls huvudskyddsombud på Nordkalk, Jörgen Pettersson, har engagerat sig i frågan och bland annat anordnat en demonstration för att Nordkalk ska få öppna det nya kalkbrottet.

– Det känns skit rent ut sagt. Domstolar som går emot varandras beslut, om jag ska vara ärlig så tycker jag att allt det här liknar en jävla soppa, säger han.

Om Nordkalk inte får tillstånd att bryta i Ojnareskogen har företaget sagt att de lämnar Gotland och de cirka 75 anställda förlorar sina jobb.
– Vi får nu bita i det sura äpplet och hoppas att prövningen går snabbt så att vi får ett slutgiltigt besked någon gång, säger Jörgen Pettersson.

Kristina Söderdahl bor i området och är engagerad i Föreningen Ojnareskogens vänner som sedan 2005 kämpat mot kalkbrottet.
– Det var ett jättebra beslut. Vi vågade väl inte tro att det skulle bli så här. Men hoppas, det gjorde vi, säger hon.

För henne kom beslutet som en logisk följd av att HD i mitten av september valde att pröva om Nordkalks brytningstillstånd hade tilldelats på rätt sätt.
– Det hade ju varit meningslöst om de prövat ärendet i ett halvår utan att stoppa det pågående arbetet. Då hade förtaget hunnit avverka och gräva och då hade det ändå varit för sent, säger hon.

Eva Feldt, som är kommunikationsansvarig på Nordkalk, beklagar HD:s beslut.
– Vi är besvikna naturligtvis. Det här innebär att vi måste avsluta allt anläggningsarbete i väntan på HD:s prövning som väntas ta mellan sex och tolv månader, säger hon.

Under tiden sätter företaget sitt hopp till att få utöka den nuvarande täkten i Klinthagen. En sådan ansökan har lämnats in till Miljöprövningsdelegationen för över ett år sedan och svar väntas inom några veckor. Några personalneddragningar är inte aktuella i dagsläget.
– Alla jobbar på i den befintliga täkten. Men läget är tidspressat och stenen tar snart slut där. Så vi hoppas att vi får lov att utöka den verksamheten, säger hon.

Fältbiologerna som varit aktiva i kampen för Ojnareskogen skriver i ett pressmeddelande att de välkomnar HD:s beslut men påpekar att det är nu den stora kampen börjar.
– Vi välkomnar beslutet men Ojnareskogen är inte räddad än, vår kamp måste fortsätta för det här området och för svenskt naturskydd, säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna.

Även Naturskyddsföreningen kallar beslutet för ”ännu en delseger” och skriver att de hoppas att HD i nästa steg sätter stopp för planerna för alltid.

I sin dom skriver HD att Nordkalk har framfört starka skäl till att få fortsätta med sitt arbete med kalkbrottet. Bland annat står stora ekonomiska värden på spel för bolaget. Stenen i det gamla brottet beräknas att ta slut inom ett år och det nya brottet tar ungefär lika lång tid att förbereda. Tidsschemat är alltså pressat och leveranserna till kunderna hotas av ytterligare förseningar.

Men HD tycker ändå att detta intresse inte väger lika tungt som motståndarsidans. HD skriver att det i dagsläget inte går att förutsäga vad deras nuvarande prövning kommer att leda till. Men de understryker att det måste ”hållas öppet” för att Nordkalks brytningstillstånd kan komma att dras tillbaka. Domstolen bedömer att Nordkalks förarbeten i Ojanreskogen ”redan under de inledande skedena” kan få ”omfattande och långvariga följdverkningar för miljön”.

”Det kan bli fråga om förändringar av miljön och landskapet som är svåra att återställa”, skriver HD. Slutsatsen blir därför att arbetet tills vidare måste stoppas.

Nordkalk har redan med hjälp av företaget Mellanskog låtit avverka drygt en tredjedel av täktområdet, cirka 40 fotbollsplaner. Efter fyra dagars avverkning och starka protester så avbröt Mellanskog arbetet den första september i väntan på HD:s beslut. Därefter har även Länsstyrelsen på Gotland formellt avbrutit avverkningen på grund av oklarheter i hur mycket skog som företaget egentligen har tillstånd till att avverka.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.