Industriarbetarnas tidning

Ledigt på Uddeholm i jul

29 oktober, 2012

Skrivet av

Uddeholm AB i Hagfors ska se över skiftformerna samt dra ner produktionen under jul och nyår. De anställda får ta semester eller kompledigt.

Under oktober månad minskade orderingången markant för Uddeholm AB i Hagfors, skriver Nya Wermlands Tidningen på nätet. Därför ska skiftformer ses över och produktionen kommer troligtvis att stå stilla under jul- och nyårshelgen.

– Det är inte hundra procent säkert. Om två veckor ska vi bestämma hur det blir på de olika avdelningarna. Vissa kommer att behöva ha drift mellan jul och nyår, säger IF Metalls klubbordförande Olle Ronacher till Dagens Arbete.

De anställda får ta semester eller kompledigt. För dagarbetare handlar det om två arbetsdagar och för skiftgående högst fyra dagar. Den som inte har semester eller komptid att ta ut får ta förskottsledigt och har ett år på sig att arbeta in tiden.

Bakgrunden till det planerade produktionsstoppet är en vikande orderingång samt det osäkra läget. Till nwt.se säger företagets informationschef Boo Rundquist att det är en konjunkturanpassning och att man inte vill dra på sig onödiga kostnader när man inte vet om nedgången är tillfällig eller inte.

Det är främst krisen i Europas fordonsindustri som märks av, medan marknaden i Amerika och Norden är stabil, uppger företaget.

En förändring av förläggningen av arbetstiden är möjlig att göra om fack och arbetsgivare kommer överens lokalt. Den enda begränsning som finns i kollektivavtalet är att överenskommelsen inte får bryta mot bestämmelserna i arbetstidslagen.

Det är vanligt att företag som normalt har stora säsongsvariationer har olika arbetstid olika tider på året. När orderingången är låg jobbar de anställda mindre, för att ta igen arbetstiden när efterfrågan normalt ökar.

Under finanskrisen 2009 slöt IF Metall och Teknikarbetsgivarna en överenskommelse om möjlighet till sänkt arbetstid och lön, dock aldrig lägre än 80 procent av den normala lönen.

Nu kommer propåer från företag om att på nytt få sluta avtal om sänkt arbetstid och sänkt lön, men IF Metall säger bestämt nej till att göra en liknande uppgörelse igen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen