Industriarbetarnas tidning

Lena förvandlades till en storrökare

2 oktober, 2012

Lena väger 135 kilo, storröker och har dåligt stöd på jobbet. Så står det i läkarens utlåtande. Ingenting stämmer, men 
orden lever vidare och minskar Lenas chanser till livränta.

– Jag har rätt att bli bedömd efter det som är sant och ingenting annat, säger Lena, 56 år. Men det gäller tydligen inte Försäkringskassans beslut.

Lena berättar att hon har en bindvävssjukdom. Därför började hon jobba halvtid med anpassade arbetsuppgifter redan i slutet på 80-talet. Det fungerade relativt bra tills förrådet där hon jobbade skulle flyttas. Under två års tid lyfte hon lådor som vägde mellan 15 och 20 kilo. Lokalen var liten, med trånga dörröppningar och dörrar som inte gick att ställa upp.

En del av arbetet gjorde hon vid en dator. Den stod på ett bord som var alldeles för lågt och omöjligt att reglera. Det fanns inga lyft- eller transporthjälpmedel.

Sommaren 2005 sa det pang i ryggen. Sedan dess har hon så ont att hon varken kan sitta ner eller stå under några längre stunder. Hon har sömnproblem och känner sig alltid trött. Det ena benet domnar emellanåt.

Lena skrev i sin arbetsskadeanmälan att chefen som ansvarade för arbetsmiljön svarat henne med ”sluta gnäll” när hon bad om lyfthjälpmedel och ett höj- och sänkbart bord. Hon skriver också att han hotade henne med omplacering till ett sämre arbetsställe.

Den öppenheten fick hon ångra bittert. Kassans läkare tog fasta på hennes ord och hänvisade till en medicinsk rapport. Enligt läkaren pekar den på ett samband mellan ländryggsbesvär och dåligt socialt stöd från överordnade och arbetskamrater.

Det slutade med att läkaren avrådde från att godkänna Lenas besvär som en arbetsskada. Det blev också kassans beslut.

Lenas försök att få till en förbättring av sin arbetsmiljö blev alltså en av omständigheterna som stjälpte henne.

– Det som gör det hela ännu värre är att jag alltid haft bra kontakt med min närmaste chef, säger Lena.

Försäkringskassans läkare tar också upp Lenas ”svåra fetma”. Enligt hans utlåtande vägde Lena 135 kilo, vilket hon aldrig gjort. När han skrev det vägde hon runt 90 kilo. Han skriver också att hon är storrökare. Det var 20 år sedan hon slutade.

Lena har försökt att klaga på läkarens utlåtande, men när hon ringde upp Försäkringskassan fick hon höra att handläggarna inte kan påverka vad läkarna skriver och att det inte går att anmäla dem.

Utlåtandet skickades vidare utan att de felaktiga uppgifterna togs bort, trots att chefen skrev ett intyg om att Lena inte varit inblandad i några konflikter på jobbet. När Lena överklagade beslutet om livränta fanns de felaktiga uppgifterna med i handlingarna som kassan skickade in.

– Det här är rent förtal, som sprids, gång på gång. Jag känner mig så förnedrad, säger Lena.    

Fotnot: Lena heter egentligen någonting annat. Hon har valt att framträda anonymt i Dagens Arbete. DA har granskat handlingarna i hennes mål och varit i kontakt med hennes juridiska ombud.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?