Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Solen sken i maj 2012, men det såg mörkt ut för Jonas Emanuelsson. Nu har han vunnit i Förvaltningsrätten och får några tusenlappar mer att leva på i månaden. Foto: JOHAN GUNSÉUS

”Man känner sig totalt rättslös”

En lös fundering av Försäkringskassans läkare gjorde att Jonas Emanuelsson blev av med sin livränta. 100 000 kronor har det kostat honom hittills.

– Det kändessom om jag blivit tokig när jag läste brevet från kassan, säger Jonas. Jag hade fått en ny sjukdom trots att ingen läkare ställt en ny diagnos.

Jonas berättar att han var chockad, sen blev han mest arg.

Vad var det som hade hänt? Jonas arbetade tidigare på Isringhausen, ett företag i Umeå som tillverkar säten till Volvos lastbilar. Jobbet innebar många tunga lyft och arbete med vibrerande verktyg. Ordrarna strömmade in i slutet på 90-talet, tempot var högt och det blev mycket övertid.

Jonas nacke, axlar och rygg började att värka. Han fick migrän och domningar i armar och händer. Några år senare blev han sjukskriven på heltid och fick sina skador erkända som arbetsskada. 2008, när det var dags för omprövning av sjukersättningen skickade Försäkringskassan Jonas till en läkare. Han undersökte Jonas och skrev ett särskilt medicinskt utlåtande till kassan. I det bekräftar han Jonas diagnos kroniskt smärtsyndrom. Samtidigt lägger han till en fundering över att Jonas kanske har Morbus Dercum, en sjukdom som yttrar sig genom smärta i fettvävnaden.

En månad senare skriver en av kassans egna läkare ett yttrande. Han förvandlar den första läkarens fundering över Morbus Dercum till en förklaring.  Han skriver också att förklaringen verkar rimlig.

När det sen är dags för Försäkringskassans handläggare att fatta beslut har den ursprungliga funderingen förvandlats ytterligare ett steg. Handläggaren skriver att orsaken till Jonas värk och bristande arbetsförmåga är Morbus Dercum, enligt kassans läkare. Det som från början var en lös fundering, blev en förklaring och till sist en fastställd diagnos trots att ingen ny undersökning gjordes. Varken kassans egna läkare eller handläggaren träffade Jonas.

Resultatet blev att Jonas miste sin livränta eftersom Morbus Dercum är en sjukdom som uppstår utan koppling till jobbet.

Jonas fackliga ombud har hjälpt honom att överklaga först till Försäkringskassan, sen till förvaltningsrätten och kammarrätten, utan att få rätt.

Nu har Jonas börjat om från början, med ett nytt läkarintyg från reumatologen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Jag kan förstå att kassan efter en tid tycker att man inte är sjuk längre, efter deras måttstock. Men att byta ut sjukdomen jag har haft i tolv år och plötsligt påstå att jag lider av något annat, det är obegripligt.

– Hur långt får de gå i sin iver att visa att du inte blivit sjuk av ditt arbete?

Jonas har förlorat mycket pengar och mår allt sämre av att inte känna sig trodd. Kommer någon någonsin att ställas till svars, undrar han.

– Jag hamnar i kläm på grund av de här påståendena. Men om jag någon gång får rätt, på vilket sätt får läkarna känna av det?

Jonas har även JO-anmält Försäkringskassans handläggning. Men ärendet avskrevs.

– Man känner sig totalt rättslös, säger Jonas.    

Läs mer från Dagens Arbete:

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Kasta inte ut barnet med badvattnet”

DEBATTEtt öppet system för arbetskraftsinvandring medför stora värden för samhället. Problem uppstår, men kan lösas. Det går att bli av med badvattnet utan att kasta ut barnet, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Alla artiklar om Skuggsamhället

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Avtal 2020

KI tror på oförändrad löneökning

Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

Marcus Bolin

”Det måste till mer pengar”

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen? Mejla våra reportrar!

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Läs allt om Avtal 2020

Arbetare visas på nytt sätt

FRÅN ROMAN TILL SERIEFIGUR Den svenska arbetarlitteraturen har alltid skildrat miljöer som sällan syns i politiken eller media. Nu hittar en ny generation arbetarförfattare andra uttryck för att beskriva verkligheten.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

”Hårdför nationalism är en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKADet finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig att låna in rasistiskt tankegods från SD, skriver historiken och debattören Henrik Arnstad.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner Dagens Arbete nr 8 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Industrin och klimatet

”S och LO måste enas om en grön politik”

DEBATTMiljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

1
yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

Test: KlyvyxorDA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

Elinor Torp kan bli Årets journalist

TidskriftsprisetDA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.