Industriarbetarnas tidning

”Man känner sig totalt rättslös”

2 oktober, 2012

En lös fundering av Försäkringskassans läkare gjorde att Jonas Emanuelsson blev av med sin livränta. 100 000 kronor har det kostat honom hittills.

– Det kändessom om jag blivit tokig när jag läste brevet från kassan, säger Jonas. Jag hade fått en ny sjukdom trots att ingen läkare ställt en ny diagnos.

Jonas berättar att han var chockad, sen blev han mest arg.

Vad var det som hade hänt? Jonas arbetade tidigare på Isringhausen, ett företag i Umeå som tillverkar säten till Volvos lastbilar. Jobbet innebar många tunga lyft och arbete med vibrerande verktyg. Ordrarna strömmade in i slutet på 90-talet, tempot var högt och det blev mycket övertid.

Jonas nacke, axlar och rygg började att värka. Han fick migrän och domningar i armar och händer. Några år senare blev han sjukskriven på heltid och fick sina skador erkända som arbetsskada. 2008, när det var dags för omprövning av sjukersättningen skickade Försäkringskassan Jonas till en läkare. Han undersökte Jonas och skrev ett särskilt medicinskt utlåtande till kassan. I det bekräftar han Jonas diagnos kroniskt smärtsyndrom. Samtidigt lägger han till en fundering över att Jonas kanske har Morbus Dercum, en sjukdom som yttrar sig genom smärta i fettvävnaden.

En månad senare skriver en av kassans egna läkare ett yttrande. Han förvandlar den första läkarens fundering över Morbus Dercum till en förklaring.  Han skriver också att förklaringen verkar rimlig.

När det sen är dags för Försäkringskassans handläggare att fatta beslut har den ursprungliga funderingen förvandlats ytterligare ett steg. Handläggaren skriver att orsaken till Jonas värk och bristande arbetsförmåga är Morbus Dercum, enligt kassans läkare. Det som från början var en lös fundering, blev en förklaring och till sist en fastställd diagnos trots att ingen ny undersökning gjordes. Varken kassans egna läkare eller handläggaren träffade Jonas.

Resultatet blev att Jonas miste sin livränta eftersom Morbus Dercum är en sjukdom som uppstår utan koppling till jobbet.

Jonas fackliga ombud har hjälpt honom att överklaga först till Försäkringskassan, sen till förvaltningsrätten och kammarrätten, utan att få rätt.

Nu har Jonas börjat om från början, med ett nytt läkarintyg från reumatologen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Jag kan förstå att kassan efter en tid tycker att man inte är sjuk längre, efter deras måttstock. Men att byta ut sjukdomen jag har haft i tolv år och plötsligt påstå att jag lider av något annat, det är obegripligt.

– Hur långt får de gå i sin iver att visa att du inte blivit sjuk av ditt arbete?

Jonas har förlorat mycket pengar och mår allt sämre av att inte känna sig trodd. Kommer någon någonsin att ställas till svars, undrar han.

– Jag hamnar i kläm på grund av de här påståendena. Men om jag någon gång får rätt, på vilket sätt får läkarna känna av det?

Jonas har även JO-anmält Försäkringskassans handläggning. Men ärendet avskrevs.

– Man känner sig totalt rättslös, säger Jonas.    

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.