Industriarbetarnas tidning

Ökad jämställdhet är ingen quick-fix

30 oktober, 2012

Upptakten inför 2013 års avtalsrörelse är nu i gång. På plus-kontot kan vi påräkna ett enat LO.

Till skillnad från förra årets splittring är nu LO-förbunden överens om en starkare armkrok än på länge. De samordnade kraven är förvisso inte många men vi kan konstatera att en ökad jämställdhet inte är en quick-fix. Samordningen tar därför sikte på åtgärder som sträcker sig både över kort och lång sikt.

Det kortsiktiga handlar om hur man ska kunna göra en omfördelning av löneutrymme så att de lågavlönade områdena (som i första hand sammanfaller med hög andel kvinnor) får bättre utfall. Årets samordningsmodell med krontalshöjningar åstadkommer just detta.  

Samtidigt måste vi på längre sikt bryta traditionella strukturer på arbetsmarknaden. Ett mer jämställt uttag av föräldraledighet gynnar även löneutvecklingen för kvinnor. Forskning visar att kvinnor ligger i linje med mäns löneutveckling fram till den dag det är dags att skaffa familj. Det är därför inte långsökt att etablera ett samband mellan föräldraledighet och relativ löneförsämring. Därför spelar kravet på en föräldraförsäkring en viktig roll.

Svenskt Näringslivs första kommentarer på LO:s gemensamma krav är avvisande. Man menar att LO:s förbund företräder dem som redan har jobb, men blundar för alla som står utanför arbetsmarknaden. Det handlar så klart om en klassisk intressetvist om lägstlönernas betydelse för att få främst ungdomar i arbete.

Det går att tro sig veta mycket om detta. Jag har i vart fall aldrig mött en arbetsgivare som avstått från att anställa på grund av att ingångslönerna är för höga. Det är nog snarare efterfrågan på företagets produkter som styr viljan att anställa.

Detta leder oss fram till orosmolnen. Nu rullar en ny varselvåg över landet. Som vanligt får GS medlemmar en stor släng av sleven. Våra branscher är i stor utsträckning utsatta för internationell konkurrens. Det vi nu ser är en vikande europeisk marknad. I normala fall brukar den svenska kronan nedvärderas i samband med konjunkturnedgångar. Då stärks konkurrenskraften per automatik. I kölvattnet av eurokrisen har det motsatta skett. Kronan har stärkts och försämrat konkurrensförutsättningarna.

Det som ytterligare förvärrar läget är den i stort sett obefintliga byggmarknaden. I idealläget kan en stark hemmamarknad kompensera för bortfall i exporten. Så är det alltså inte nu och vi kan konstatera att alla faktorer verkar i fel riktning.

Om man vandrar omkring i Stockholm märker man inget av detta. Här lever vi i en bubbla av ständig tillväxt och inflyttning. En verklighet långt bortom det som möter människor i Tibro, Orrefors och Säffle. Det är en ständig strukturell omvandling av Sverige. Trycket ökar på storstadsområdena samtidigt som glesbygdskommuner kämpar för att överleva.

Det är oansvarigt att inte se denna långsamma utarmning. Är det någon som på allvar kan påstå att regionalpolitik står högt på dagordningen i dagens Sverige?

Det vilar därför ett stort ansvar på regeringen för att balansera rådande läge. En mer expansiv finanspolitik för att stimulera efterfrågan skulle hjälpa. En mer offensiv bostadspolitik skulle kunna rulla i gång hjulen.

Industriellt byggande skapar jobb i glesbygd. Löser bostadsproblem i storstäder. Vad väntar vi på?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?