Industriarbetarnas tidning

”Ompröva beslutet, Volvo!”

24 oktober, 2012

Skrivet av

Ompröva ert beslut, Volvo. Det var budskapet från alla de Säfflebor som på onsdagskvällen demonstrerade för jobben på den nedläggningshotade bussfabriken.

En av dem var Robin Zachrisson, anställd på Volvo bussar sedan i fjol.

– Volvo kommer att ångra sig och gråta blod om de lägger ner oss. Jag tror att de kan ompröva sitt beslut när de får alla fakta på bordet.

– Det finns sådana stora värden i den här fabriken som inte blivit tydliga och som de inte kan undvara. All erfarenhet, allt kunnande, all vilja till att utveckla och förnya.

– Sånt som man inte kan sätta siffror på och som heller inte kommer till sin rätt på en sådan hierarkiskt uppbyggd fabrik som den polska. Där har man en helt annan företagskultur.

För dagen hade han gjort ett eget plakat med texten ”Dumpa inte Säffle”.

– Det är vad Volvo hotar göra. Men de borde ta sitt förnuft till fånga.

Robin Zachrisson var en av 330 Volvoanställda som berörs av nedläggningshotet. De anställda ställde upp så gott som mangrannt i manifestationen. Men det fanns även andra.

Patrik Olsson är anställd på Alfa Neon i Kil. Tidigare jobbade han på CCI i Säffle och blev själv av med jobbet.

– Jag vet hur det känns. Och jag kan förstå vilken oerhört press som alla Volvoanställda lever under just nu. Nu gäller det för oss andra att visa medmänsklighet och ge stöd.

– Sedan tycker jag att regeringen borde visa sig. Det är ju bedrövligt att de inte gör någonting. Det känns som om vi inte skulle ha någon industri kvar i det här landet.

– Företagen kan göra hur de vill. Vad jag har hört så kostar det Volvo 100 miljoner att lägga ner här. Ingenting. Det är helt enkelt för billigt att säga upp.

Martin Ström, med 25 år på fabriken, höll i skylten med texten ”Annie get your gun” med anspelning på en känd musicalfilm.

– Jag tycker regeringen borde visa mer vilja. De borde träda fram och hitta på något.

”Värna jobben” stod det på plakatet som Ewa Aronsson höll i.

– Jag lider med dem som jobbar där.

Hon jobbar inte på bussfabriken, men har gjort.

– Jag var inne i två år via Manpower. Stormtrivdes. Det var en helt fantastrisk arbetsplats, vi var som en stor familj. Därför är detta så tragiskt.

Nu utbildar hon sig till CNC-operatör.

– Tidigare såg det ut att finnas bra med jobb, men på sistone har det blivit allt kärvare. Har funderat på Norge, men det är inte så lätt med tanke på familjesituationen.

Solidaritetsyttringarna tog sig många och ibland något oväntade uttryck. Verkstadsklubbens ordförande Lena Storm spelade upp ett meddelande en kvinna i Göteborg hade sjungit in på hennes telefon: en uppmaning till Volvo att stanna till melodin av Lille katt i Emil i Lönneberga.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson imponerades över uppslutningen i regnet och oktoberkylan.

– Hoppas detta sänder en signal till Volvos ledning och den svenska regeringen: Säffle behöver fler arbeten! Om detta vore Stockholm så motsvarar det 30 000 jobb. Detta är ett dråpslag mot er bygd och därför måste vi göra allt vi kan för att hejda den här utvecklingen.

Han manade därför Volvo:

– Vänd nu på alla stenar som finns. Se frågan öppet och se om det inte finns möjlighet att ändra beslutet!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.