Industriarbetarnas tidning

Ordets kraft i vår tid

30 oktober, 2012

En författare kan dömas till döden på grund av ordet, men ingen kan sätta litteraturen i fängelse. I begynnelsen var den muntliga berättelsen och sedan uppfann människan skriften. Därefter förvandlades världen, ty den var inte längre sig själv nog.

Den religiöse ledaren ayatolla Khomeini från Iran hade dömt författaren Salman Rushdie till döden i en fatwa på alla hjärtans dag den 14 februari 1989. Ironin i detta datum hade inte kunnat vara mer träffande.

Salman Rushdie lever fortfarande, men ayatollan är död. Nyligen kom Rushdies memoarer på svenska språket. Det är synnerligen intressant och skakande att läsa denna betraktelse över domens verkningar i författarens liv. Den säger mycket om ordets oerhörda kraft och betydelse i vår tid.

Den italienske journalisten och författaren Roberto Saviano har skrivit boken Gomorra som handlar om Neapelmaffian camorran. Därför lever han med ständigt polisskydd, ty han är dömd till döden av denna maffia.  

Jag deltog med Saviano i programmet Skavlan i början av 2012. Han berättade lite om sitt liv. Det glömmer jag aldrig. Säkerhetspolisen vaktade vid dörrarna och i rummet där vi vistades i väntan på programmet.  

Salman Rushdie har varit gäst på bokmässan i Göteborg. Där möts Nobelpristagare i litteratur, debuterande poeter och allsköns läsare av det fria ordet i världen.

Det är årets största händelse för människor som älskar litteratur. Cirka 100 000 människor besöker denna mässa för det skrivna och talade ordet under fyra dagar i september.   

Jag har medverkat vid 25 av sammanlagt 28 bokmässor i Göteborg och gjort fler än 250 framträdanden där. I år stod jag på scenen vid fjorton olika tillfällen under de fyra dagarna. Två av dem var i Dagens Arbetes regi.

Många litterära sällskap och små förlag och kommuner har sina montrar i ett härligt myller på golven i mässans två våningar. Det finns dock avskilda platser att finna ro och vila för besökarna och författarna, om de så önskar.

Det finns snorkiga och självutnämnda elitister bland journalister på tidningarnas kultursidor som konsekvent har sökt fel och brister i bokmässan i Göteborg. Människorna som älskar litteraturen har ingenting till övers för dessa gallsjuka personer. De räknas inte, när det levande ordet lever vidare i böcker.

Jag njuter och fylls av glädje och hopp, när jag talar inför flera tusen människor på dessa mässor. Jag ympar denna kvist på mitt skrivträd för resten av året.

Nu har jag framträtt vid omkring 3 500 tillfällen på tusentals scener runtom i Sverige och nått flera miljoner lyssnare i levande möten och i television och radio sedan jag debuterade som författare i oktober 1983.

Det är ett sant mirakel.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen