Industriarbetarnas tidning

Ska folk behöva betala för att få jobba?

30 oktober, 2012

Nu har LO spikat sina avtalskrav. Efter månader av förberedelser har LO:s medlemsförbund enats om en gemensam plattform inför de kommande avtalsförhandlingarna.

Det har varit ett arbete som inte varit utan problem. Som ni minns sprack samordningen delvis förra gången det begav sig. Det var inte bra, det inser nu alla. Då var det jämställdhetspotterna, eller snarare förbundens olika åsikter om dem, som var grunden till osämjan. Jämställdhetspotter har genom åren funnits i lite olika varianter. Den gången skulle potterna ge fackförbund med låga löner rätt att kräva större löneökningar än andra. På så sätt skulle lönesättningen för kvinnorna bli mer jämställd med männens. Det är ju som bekant så att kvinnor ofta är lönediskriminerade. Alla blev till slut överens om att jämställdhetspotter skulle finnas, men på sluttampen uppstod oenighet om hur stora de skulle vara. Ett visst missnöje fanns också hos vissa förbund som tyckte att de borde ha fått – men inte fick – tilldelning av potterna.

Det vi LO-förbund har sysslat med de senaste månaderna är att skapa en uppsättning avtalskrav som alla kan vara överens om och hålla fast vid ända in i mål. De olika förbundens hjärtefrågor ska på något sätt finnas med. Naturligtvis har vi begränsat oss till det viktigaste, annars hade kravlistan blivit ohanterligt lång. Det mest väsentliga har också kommit med och på ett sådant sätt att kraven kan accepteras av alla i LO-lägret. Där finns jämställdhetskrav, men utan jämställdhetspotter. Där finns krav på löneökningar, utformade så att de gynnar lågavlönade utan att för den skull riskera reallönen för dem som har ett högre löneläge.

För att ytterligare trycka på för bättre jämställdhet, finns där också ett krav på en ny avtalsförsäkring, ett föräldrapenningstillägg som ska utgå till alla anställda som är föräldralediga. Vi inom massa- och pappersindustrin har i vårt avtal om allmänna anställningsvillkor redan i dag en liknande förmån. LO:s tanke är alltså att skapa en försäkring som omfattar alla i LO-kollektivet.

Allt detta är naturligtvis gott och väl, men det finns förstås en hake. Jag tänker som du förstår på arbetsgivarna. De brukar inte gilla våra avtalskrav och verkar inte göra det den här gången heller. På Svenskt Näringslivs hemsida kan man läsa att ”LO:s lönemodell tränger ut jobb” och att låglönesatsningar ”skapar trösklar” för unga och utlandsfödda. Håhåjaja! Det är vad de alltid brukar säga när facket vill hjälpa de löntagare som har det sämst. Visst skulle säkert några fler ”erbjudas arbete” om lönerna sänktes kraftigt. Ännu fler skulle säkert tillkomma om folk erbjöd sig att jobba gratis, eller varför inte rent av betalade för att få arbeta. Det finns mycket ironiskt att säga om arbetsgivarnas inställning till lågavlönade. Av deras klagolåt kan vi dra slutsatsen att de aldrig har behövt försöka dra sig fram på en sådan inkomst som de lågavlönade arbetarna inom LO-förbunden har.

Om vi i fackföreningsrörelsen hade accepterat ett låglöneträsk av den typ som arbetsgivarnas förslag skulle leda till, hade vi aldrig uppnått det relativa välstånd som svenska löntagare trots allt har. Det finns alltså all anledning för LO-förbunden att stå enade bakom sin avtalsplattform. Med tanke på den rådande lågkonjunkturen är det en enighet som kommer att behövas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?