Industriarbetarnas tidning

Ta till vara människors kompetens

1 oktober, 2012

Något är allvarligt fel med den svenska arbetsmarknadspolitiken. Industrin ropar efter kunniga CNC-operatörer, svetsare, automationstekniker med flera. Samtidigt är var tionde IF Metall-medlem fortfarande utan jobb efter krisen 2008 och arbetslösheten bland ungdomar är hög.

Detta är ett enormt slöseri med både människors kunskap och industrins konkurrenskraft.

För IF Metall är därför högsta prioritet att arbeta för att människors kompetens tas till vara och att alla får chans att utvecklas vidare. Det tjänar hela vårt samhälle på.
Åsikterna om vilken roll industrin spelar i dag går ofta isär, men fakta kvarstår: Industriprodukter och skog exporterar vi för 269 miljarder kronor om året, vilket kan jämföras med 1 miljard kronor för musik och 6 miljarder kronor för möbel- och kläddesign. Med enkel matematik går det att räkna ut vad som till största del betalar vår välfärd och vilka som har huvudrollen.
Trots en folkmängd på endast 9 miljoner klarar Sveriges industriföretag och dess anställda av att konkurrera med mycket större länder på den globala marknaden. Nyckelorden för detta är kompetens och yrkeskunnighet, men också välfärd och trygghet.

IF Metall vill att svensk industri och industriarbetarnas yrkeskunnighet ska fortsätta att spela en huvudroll för allas vår välfärd.

  •  Gnosjömodellen är ett exempel. Grunden är introduktionsavtalet som ger arbetslösa ungdomar utbildning och praktik, det vill säga rätt kompetens för att kvalificera sig till industrin. I samverkan med Teknikföretagen och Arbetsförmedlingen tar IF Metall ansvar för introduktionsutbildningar. Modellen sprider vi nu till andra delar av landet.
  • Teknikcollege är ett annat exempel. På landets över 100 teknikcollege studerar i dag cirka 10 000 personer. Utbildningen ger ungdomar jobb och efterfrågad arbetskraft till industrin.
  • Kompetensbanken är ett tredje exempel. I detta pilotprojekt matchar IF Metall uppsagda och arbetslösa medlemmar mot lediga industrijobb. Här registrerar sig arbetssökande och arbetsgivare och berättar om sina kunskaper respektive behov. IF Metall utgör länken mellan de båda.

Men det räcker inte. Fler måste agera och framför allt behöver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Arbetsförmedlingens regler behöver ses över så att de som är i arbete eller riskerar att bli arbetslösa får stöd till utbildning. Att utbilda sig vidare och utveckla sitt kunnande måste vara en rättighet och möjlighet att få göra hela livet.
Kvaliteten i utbildningarna i dagens och framtidens industrijobb ska också vara den allra bästa. Många svenska företag ligger i framkant tack vare att våra industriarbetare har både yrkesskicklighet och teoretiska kunskaper. Här finns inga genvägar via några ”light-gymnasier” som nuvarande regering föreslår.

Vår framtida välfärd handlar om jobben. Arbetslösa måste få jobb som de kan försörja sig på. De som utför dagens jobb måste få möjlighet till ökad kompetens så att de klarar morgondagens jobb. Då utvecklas både människor och industri. Det vinner vi alla på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.