Industriarbetarnas tidning

Var femte jobb bort på Meritor

31 oktober, 2012

Skrivet av

Minskad efterfrågan från lastbilsindustrin tvingar Meritor i Lindesberg att dra ner på personalstyrkan. 95 fast anställda varslas och runt 100 visstidsanställda får lämna jobbet.

Under tisdagen informerades de anställda på Meritor i Lindesberg om den planerade neddragningen på 200 anställda. Till den lokala nättidningen lindenytt.com säger personalchef Kerstin Winge att personalstyrkan måste anpassas efter marknadsläget.

IF Metalls klubbordförande Ulf Mattson säger till Dagens Arbete att orderläget snabbt har försämrats.

– Fram till semestern var det all time high, då hade vi ett väldigt tryck i fabriken. Men vi har lagt märke till en sämre orderingång efter semestern.

På Meritor i Lindesberg jobbar cirka 1 000 anställda, varav 900 i produktionen. Samtliga visstidsanställningar avslutas den sista november. Förhandlingarna om de 95 varslade inleds senare i veckan.

Meritor tillverkar bak- och framaxlar till lastbilar, framför allt till Volvo Lastvagnar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.