Industriarbetarnas tidning

Varannan vill minska personalstyrkan

31 oktober, 2012

Skrivet av

Svenska underleverantörer till fordonsindustrin ser bistert på den närmsta framtiden, med sämre tillväxt och export samt neddragningar på personalsidan. Det visar Fordonskomponentgruppens senaste barometer.

Framtidstron hos de svenska underleverantörerna till fordonsindustrin har dalat kraftigt sedan i somras. Det visar färska siffror från branschorganisationen Fordonskomponentgruppen.

I sin senaste barometer, där 174 företag har svarat på frågor, bedömer vart fjärde företag att framtidsutsikterna är dåliga eller mycket dåliga.

Det är en kraftig försämring jämfört med barometern från i somras, då färre än var tionde såg dystert på framtiden.

Över hälften av företagen bedömer att deras försäljning i Sverige kommer att minska. Något färre tror även på minskad export.

Vartannat företag svarar att personalstyrkan måste minskas.

Nu ökar också antalet varsel.

– Vår varselstatistik är mycket oroande. Vi har en ökning på cirka 250 procent för september och oktober i år jämfört med samma period förra året, säger Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen.

Det är framför allt i oktober som antalet varsel bland fordonsindustrins underleverantörer har ökat. Hittills har 1 525 anställda varslats i oktober i år jämfört med 220 förra året.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.