Industriarbetarnas tidning

”Vi ska inte ge nya diagnoser”

29 oktober, 2012

Nya motiveringar ska inte komma upp allt eftersom, säger Klas Berlin som är chef för Försäkringskassans läkare som jobbar med arbetsskador. Kassan ska inte heller sätta nya diagnoser. Det är helt fel.

Dagens Arbete får ingen kommentar av handläggaren eller beslutsfattaren i Jonas ärende. Klas Berlin som är försäkringsmedicinsk koordinator, vilket innebär att han ansvarar för den försäkringsmedicinska tillämpningen av arbetsskadeförsäkringen, ringer däremot upp tidningen.

Han säger att det inte är någon bra ordning att nya motiveringar kommer upp allt eftersom. ”Ärendena borde aldrig landa i sådana här situationer”. De ska vara ordentligt utredda från början.

– Det är egentligen inte så svårt. Det handlar om den försäkrade uppfyller kraven för att få ersättning eller inte.

Han känner inte till detaljerna i Jonas fall men han säger att den nya motiveringen kan bero på att läkaren som gjort den senaste bedömningen varit mer insatt i forskningen.

– Fetma är en riskfaktor för besvär i rörelseorganen. Vi är bättre på att identifiera riskfaktorer i dag än för tre år sedan.

Klas Berlin säger att läget är ett helt annat i dag. Försäkringskassans läkare är fast anställda (de så kallade försäkringsmedicinska rådgivarna) och flera nya har kommit in. Arbetsskadeärendena behandlas på fyra regionkontor, i stället för runt om i landet och kassan satsar på löpande utbildning.

Men borde inte Jonas få veta varför synen på hans fetma ändrats under några år? Och varför trafikolyckan tas med nu?

– Jo. Jag tycker att han ska ta upp den frågan när han begär omprövning. Våra beslut ska vara begripliga och tydliga.

– Han kan begära att få sitt ärende bedömt av en annan försäkringsmedicinsk läkare som är specialist i arbetsmiljömedicin och kan området där Jonas har sina besvär.

Hur ser du på det tidigare avslaget som byggde på att Jonas hade morbus dercum?

– Rent principiellt kan jag säga att vi absolut inte ska introducera nya diagnoser. I synnerhet inte diagnoser som är så aparta som till exempel morbus dercum. Diagnosen ska vara fastställd när vi utreder sambandet mellan skadan och arbetet. Men jag känner inte till alla detaljer i Jonas ärende.

– Det här beslutet kom 2009. Det sker inte på det viset i dag. Vi slarvar inte med diagnoser. Vi jobbar hela tiden på att bli bättre.

Men Jonas drabbades likafullt. Försäkringskassan gav honom en ny diagnos. Du är chef över läkarna. Vad ska du göra åt det?

– Läkaren som skrev utlåtandet om morbus dercum jobbar inte längre för oss. Det har hänt mycket under de senaste åren. Att skruva ihop en diagnos på det sättet skulle inte kunna hända i dag. Jag skulle bli otroligt ledsen om jag fick höra att det sker i dag.

Det var Försäkringskassans handläggare som i slutänden gav Jonas diagnosen morbus dercum.

– Det pågår ett arbete inom Försäkringskassan som ska tydliggöra att det handlar om rådgivning. De försäkringsmedicinska rådgivarna är just rådgivare, inget annat.

Jonas tycker att han har kränkts, att han har rätt till upprättelse och skadestånd. Hur ser du på det?

– Jag förstår att han är oerhört irriterad och vill ha upprättelse. Men det är inte mitt bord. Försäkringskassan är en myndighet som har regler för hur man hanterar sånt här

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?