Industriarbetarnas tidning

”Vi står mer eniga än på länge”

15 oktober, 2012

Skrivet av

LO-förbunden är starkt enade att gå fram tillsammans med avtalskrav, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han presenterar LO-styrelsens förslag till avtalskrav.

I alla avtalsområden med löner under 25 000 kronor i månaden ska lönerna höjas med ett lika stort belopp i kronor. Avtalens lägstlöner ska höjas med samma belopp.

För avtalsområden med löner från 25 000 kronor och uppåt ska lönerna höjas med en procentsats.

Det föreslår LO:s styrelse i sitt förslag till en gemensam avtalsplattform. Samtliga 14 LO-förbund står bakom den nya lönemodellen.

– Vi står mer eniga än på länge, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Enligt Kommunals ordförande Annelie Nordström ger den här modellen ungefär samma resultat som en jämställdhetspott skulle göra. Förslaget innebär att de lägre lönerna, i procent, kommer att öka mer än de högre lönerna. På så sätt ska inkomstskillnaderna inte växa.

– Jag vill understryka vikten av att vi lägger en krontalshöjning på de lägsta lönerna. Man ska kunna försörja sig på ett heltidsarbete. I Tyskland är det fyra miljoner heltidsarbetande som inte kan försörja sig. Det är inte värdigt. Så vill vi inte ha det i Sverige, sa Annelie Nordström.

Under presskonferensen var det också Annelie Nordström som tryckte hårdast på att det även i fortsättningen måste vara den internationellt konkurrensutsatta industrin som ska vara lönenormerande.

– Det är angeläget att ta det ansvar som svensk fackföreningsrörelse brukar ta. Den konkurrensutsatta industrin ska vara normgivande.

LO:s plattform innehåller också krav på ett försäkringspaket, även det i syfte att öka jämställdheten. Bland annat vill LO lyfta ut de olika föräldrapenningstilläggen ur kollektivavtalen och göra dem till en del av avtalsförsäkringarna som tecknas mellan parterna.

Tillägget ska ge 10 procents utfyllnad på lönen vid föräldraledighet under 180 dagar per barn och förälder. Genom att tillägget ska delas lika mellan föräldrarna hoppas LO att pappor ska ta ut en större del av föräldraledigheten.

Om föräldrapenningstillägget lyfts in i avtalsförsäkringarna betyder det också att det är försäkringspremier som ska täcka tillägget och inte den enskilda arbetsgivaren. På så sätt ska den ”risk” för långtidsfrånvaro som arbetsgivarna i dag kan se om de står inför att anställa unga kvinnor ska minska.

Från arbetsgivarhåll möts LO:s nya lönemodell med skepsis. Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen är kritisk.

– Jag vill gärna granska den först innan jag uttalar mig. Men principiellt kan man säga att modellen, som den framställts i media, inte går ihop med vare sig företagens konkurrenskraft eller Industriavtalet.

– Modellen innebär en märklig normering. Normering sker i procent, inte i krontal. Med krontal kan vissa grupper komma upp i både 5 och 6 procent och det skulle innebära en ännu större utslagning av jobb.

Att LO:s nya samordning ställer upp bakom den internationellt konkurrensutsatta industrin som märke ger han inte mycket för.

– Det räcker inte att nämna ordet normering. Man måste leva upp till det också, normering måste betyda något.

LO:s förslag innehåller än så länge inga siffersatta lönekrav.

Texten är uppdaterad 2012-10-15

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.