Industriarbetarnas tidning

”Åtstramningarna är förödande”

14 november, 2012

Skrivet av

Europafacket manar till protester mot åtstramningarna. Spanien och Portugal lamslås av generalstrejk idag. – De strejkande förtjänar allt vårt stöd, åtstramningspolitiken är förödande, säger Jyrki Raina, generalsekreterare i industriarbetarnas international IndustriALL.

Både i Spanien och Portugal stiger arbetslösheten snabbt. Samtidigt som den ekonomiska krisen fördjupas lägger regeringarna fram nya sparkrav.

– Helt fel väg att gå, vi behöver stimulans och tillväxt, säger Jyrki Raina.

– Trots skuldproblemen i dessa länder så leder åtstramning bara till att vi hamnar i en ond cirkel. Nu behövs stimulans, bland annat genom stora satsningar på infrastruktur.

Det är främst de länder som inte är skuldsatta som bör satsa på investeringar, enligt Jyrki Raina. Han efterlyser också en skattepolitik som förstärker statskassorna i stället för dränsera dem genom skattesänkningar.

–  Nu är det kris, det är dags för tillväxt och då måste vi också kunna tillåta oss en något högre inflation som smörjer ekonomin.

Det låga inflationsmålet – 2 procent – stramar åt ekonomin i onödan, enligt Raina. Han ser ingen risk för att inflationen skulle rusa iväg till 1970- och 1980-talets nivåer.

Som generalsekreterare i IndustriALL företräder han 50 miljoner medlemmar i 140 länder. Han är mycket bekymrad över situationen i Europa.

– Jag är särskilt oroad över situationen i Grekland där man helt saknar industriell bas. Då blir det också svårt att locka till sig utländska investerare. De har bättre alternativ.

– Spanien är ett viktigt industriland, ett viktigt land för resten av Europa och de behöver hjälp även om situationen inte är lika allvarlig där som i Grekland.

Krisen hotar också de fackliga rättigheterna, menar han.

– Jag ser den här trenden i många europeiska länder. Inte bara i Spanien utan även i andra länder som inte är direkt drabbade av skuldskrisen. Som Rumänien, eller Ungern som kanske är det värsta exemplet.

– Där utnyttjar högerregeringar möjligheten att försvaga facket. För mig är det obegripligt.

Aktioner planeras i dag över hela Europa. Europafacket ETUC har utlyst den 14 november som protestdag över hela Europa mot åtstramningspolitiken i EU. ”Genom att så åtstramning kommer vi att skörda lågkonjunktur, fattigdom och social oro”, säger Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol  i ett uttalande idag. Hon manar Europas ledare att lyssna på de människor som i dag visar sitt missnöje på gatorna.

Generalstrejkerna i Spanien och Portugal innebär att strejker för första gången i Europafackets historia kommer att genomföras samtidigt i olika europeiska länder. Utöver generalstrejkerna i Spanien och Portugal genomförs också andra typer av strejkaktioner i Italien och Grekland.

Jyrki Raina återvänder till IndustriALLs huvudkontor i Schweiz i dag efter ett tillfälligt besök i Sverige.

– Jag hoppas kunna hinna delta i de demonstrationer som den schweiziska fackföreningsrörelsen manat till. Det är viktigt att visa sitt stöd i den här allvarliga situationen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.