Industriarbetarnas tidning

Enigt LO kräver minst 700 kronor

12 november, 2012

Skrivet av

2,8 procent, minst 700 kronor, i löneökningar på ett år. De kraven lägger en enad LO-styrelse fram i dag. Dessutom vill man ha en satsning på utökad föräldralön.

– Nu har vi tagit vårt ansvar. Nu vilar ansvar på andra. Vi tänker framför allt på Riksbanken, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han vill att Riksbanken ska göra sitt för att få fart på ekonomin. LO vill också att regeringen ska bli mer proaktiv för att mildra varselvågen och för att varslen inte ska få spridning till andra sektorer, som byggsektorn och den offentliga sektorn.

I kraven ingår att avtalens lägsta löner ska höjas med 700 kronor. Lika mycket ska gå till alla som tjänar under 25 000 kronor. För övriga gäller 2,8 procent. Det gör att de lägsta lönerna ökar mer procentuellt sett jämfört med högre löner. 

Föräldralönen ska ingå i avtalsförsäkringen och ge 10 procent av lönen per barn och försäkrad förälder under 180 dagar.

Till TT säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att avtalet totalt är värt 3,25 procent.

Kommunals ordförande Annelie Nordström understryker att kraven har en tydlig jämställdhetsprofil, med låglönesatsningen och den utökade föräldralönen som ska få fler män att vara föräldralediga.

– Det är oerhört viktigt att män är hemma mer med sina barn, säger Annelie Nordström.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger att kraven är balanserade med tanke på det ekonomiska läget.

Karl-Petter Thorwaldsson säger att det är fel väg att ta att sänka löner för att rädda jobb, vilket diskuteras runt om i Europa.

– Det är viktigt att vi fortsätter med principen att den som jobbar heltid ska kunna leva på sin lön.

– Därför är det viktigt att vi har en reallöneökning.

Varje förbund får anpassa sina krav efter hur respektive avtal ser ut. Därför finns ingen individgaranti med i kraven, till skillnad från i de krav som Facken inom industrin ställde tidigare i dag. 

Karl-Petter Thorwaldsson säger att han är mycket glad att LO står enigt. Han berömmer avtalssekreterare Torbjörn Johansson för att ha lyckats få till ett bra samarbetsklimat.

– Jag tror att vi är mycket starkare nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.