Industriarbetarnas tidning

Ericssonvarsel slår hårt mot inhyrda

8 november, 2012

Ericssons nedskärningar slår hårdast mot tjänstemän och arbetare som jobbar för bemanningsföretag. Bara i Kumla kommer runt 200 inhyrda arbetare att bli av med sina uppdrag.

I går blev det klart att Ericsson vill genomföra en stor neddragning av sin personal i Sverige. Den tillverkning som bedrivs i Sverige finns framför allt i fabrikerna i Kumla och i Stockholm (Kista). Där produceras prototyper till utrustning till basstationer (till det mobila nätet).

Den stora volymtillverkningen finns i Kina och Talinn. Nedskärningens bakgrund är bland annat att Ericsson vill flytta även en del av prototyptillverkningen till de länderna.

Morgan Gustafsson, som är ordförande i IF Metalls samorganisation på Ericsson, säger att han vet att branschen är pressad. Men han är kritisk till företagets sätt att räkna.

– Vi upplever att man jämför våra tillverkningskostnader med kostnaderna för volymfabrikerna. Det är inte en rättvis jämförelse. Det kostar betydligt mer att utveckla en produkt än att köra den i stor skala.

Företaget vill, förutom att dra in på den inhyrda personalen, säga upp 106 anställda i Kumla, varav 30 arbetare. I Kista berör varslet runt 25 arbetare.

Sammanlagt vill Ericsson minska sin personal i Sverige med 1550 anställda, de inhyrda oräknade. De flesta inhyrda kommer från Manpower och Proffice. De kommer att få sluta succesivt under början av nästa år.

Morgan Gustafsson säger att facket kan förhandla för de inhyrda om de blir uppsagda av sina arbetsgivare, bemanningsföretagen. Då är det inte facket på Ericsson som förhandlar utan IF Metalls lokalavdelning.

– Men det finns en dialog mellan oss och avdelningen.

– Det är tråkigt för de inhyrda. Många av dem, som inte varit anställda så länge av bemanningsföretagen, har inget skydd mer än det som samhället erbjuder. De har varit anställda för kort tid för att kvalificera till kollektivavtalets ersättningar.

Kristina Davidsson, som är IF Metalls klubbordförande i Kumla, är oroad över varslets konsekvenser:

– Det är en jättetuff arbetsmarknad. Här i Örebro-området duggar varslen tätt.

– Vi utgår från att Ericsson gör som företaget gjort tidigare, tar ansvar för dem som måste sluta. Då menar jag till exempel avgångspaket och pensionslösningar.

Hon säger att det är frågor som facket kommer att driva när förhandlingarna börjar i morgon, fredag.

Anläggningarna som berörs av varslet är, utöver Kista och Kumla: Göteborg, Linköping, Borås, Karlskrona och Lund (Malmö).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?