Industriarbetarnas tidning

Ferbe avvisar mutanklagelser

22 november, 2012

Skrivet av

I gårdagens Kalla fakta anklagades IF Metall för att vara inblandade i en korruptionshärva när Jas såldes till Sydafrika. Förbundsordföranden Anders Ferbe tillbakavisar påståendena som ”groteska och sanslösa”.

– Det är fullständigt groteska anklagelser. Att vi skulle ha medverkat till att tvätta 40 miljoner kronor, det är gripet ur luften och saknar helt verklighetsförankring. Ett sanslöst påstående, säger Anders Ferbe om uppgifterna i TV4-programmet. 

– Vi har hjälpt sydafrikansk fackföreningsrörelse sedan 1960-talet. När apartheidregimen föll 1994 fanns det enorma behov att få igång en fackföreningsrörelse med bland annat utbildningsinsatser.

– Tillsammans med Nir, Näringslivets internationella råd, var vi med och startade yrkesskolor vid en rad svenska företag i Sydafrika. SKF, Ericsson, Sandvik, Atlas Copco med flera.

Men Saab hade ingen egen anläggning i landet, eller hur?

– Nej. Men när Saabaffären blev aktuell var det naturligt för vår broderorganisation Numsa (det sydafrikanska metallarbetarförbundet) – och oss – att bygga en yrkesskola.

– Vi var naturligtvis aldrig en part i affären, avtalet som slöts var mellan Saab och Numsa. Jag skulle tro att Saab såg skolan som en del av ett motköp.

Villkorade ni stödet till yrkesskolan?
– Nej. Vi villkorar aldrig fackligt stöd till någon annan facklig organisation för att de ska köpa svenska produkter.

– De villkor vi ställer är att stödet ska gå till schyssta projekt som stärker en demokratisk facklig organisation.

Men ni försöker väl påverka dem att köpa svenska produkter?

– Om ett lands försvarsmakt ska köpa nya flygplan så tycker vi att det är bättre att de köper Saab än något amerikanskt eller franskt plan. Det är klart att vi tycker så, det ger ju jobb åt våra medlemmar.

– I kontakten med andra fackliga organisationer kan vi nog upplevas som förespråkare för Saab lika väl som för Volvos och Scanias lastbilar eller ABB:s installationer.

– För oss är detta knappast en prioriterad fråga, men när diskussionen dyker upp lyfter vi gärna fram de svenska företagen. Det gynnar våra medlemmar.

Är ni beredda att visa alla hemliga dokument i ärendet?

– Vi är ganska tråkiga i det avseendet. Vi har inga hemliga dokument. De enda dokument som är någorlunda sekretessbelagda är möjligtvis inför en avtalsrörelse.

Kalla fakta uppgav att det saknades en sida som skulle bekräfta ”de hemliga villkoren” som reglerade skolbygget. Vad känner du till om det?

– Jag har läst hela avtalet flera gånger och det är ett avtal mellan Saab och Numsa som reglerar skolbygget. Jag fann inget anmärkningsvärt i de skrivningarna. Ingen sida fattades heller och det fanns inga överstrukna formuleringar. Ett harmlöst avtal, helt enkelt.

De före detta Numsa-företrädarna säger i tv-programmet att de ”inte kände något stöd” från svenskarna när de var här för att nysta i affären. Hur ser du på det?

– Ingen av vårt folk uppfattade att de var här för att utreda eventuell korruption. Besöket handlade snarare om fortsatta diskussioner kring skolbygget.

– Vi har haft många sydafrikanska delegationer på besök genom åren och vi försöker ta emot dem med fullt värdskap så att de ska få så bra service som möjligt. Det är vår ambition.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.