Industriarbetarnas tidning

Klubbarna hoppas på vinstdelning

29 november, 2012

Skrivet av

I dag blev innehållet i SSAB-avtalet offentligt. Thomas Carlsson från järnbruksklubben i Luleå presenterade uppgörelsen för IF Metalls avtalsråd. Ett nytt vinstdelningssystem ska ge pengarna tillbaka.

Han var inte orolig att pengarna inte skulle betalas tillbaka.

– Det finns aldrig hundraprocentiga garantier i den här världen, sa han.

– Men vi som har varit med och förhandlat länge vet att det går upp och ner. Fram till tredje kvartalet i år var SSAB bäst i klassen.

Storförlusten kom under tredje kvartalet. Det var den som utlöste varsel och sedan förhandlingar med facket.

Nedgången var enligt Thomas Carlsson ”delvis självförvållad” av företaget. Men på sistone har säljorganisationen trimmats och man har kunnat skönja en vändning.

Han redogjorde för de tuffa förhandlingarna med företaget som varnade för nya och större varsel om facket sa nej till en uppgörelse.

– Vi fick med en ömsesidig rätt för oss att säga upp avtalet. I och med det kan vi lyfta frågan när vi vill och säga att avtalet ska avbrytas fortare.

Företaget har lovat att se över vinstdelningssystemet.

– Idag är golvet högt. Men skulle vi räkna om vinstdelningen skulle det kunna gynna våra medlemmar.

– Det innebär att företaget inte behöver gå så mycket bättre för att vi ska få tillbaka pengarna. Det räcker med att det går någorlunda bra.

Pengarna ska betalas tillbaka 2015–2017, om företaget går bra då.

– Men ser vi 2014 att 2015 blir ett dåligt år, då finns det en klausul i avtalet som gör att vi kan inleda nya förhandlingar.

Ingen som tjänar mindre än 18 700 kronor tvingas gå ner i lön. Den som av privatekonomiska skäl inte klarar sänkt inkomst kan istället få ”betala” via arbetstidsförkortning, komptid eller tidsunderskott i tidbanken.

Semestern påverkas inte. Inte heller arbetstidsförkortningen, flextiden, föräldralönen, avtalspensionen, livsarbetstidspremien eller sjuk- och föräldrapenningen. Full beredskapsersättning utgår.

OB-ersättningen minskar med 10 procent.

Ersättningen från a-kassan ska heller inte påverkas. Företaget har lovat att gå in och kompensera den som råkar hamna i arbetslöshet.

Många undantas från uppgörelsen. Cirka 400 i Öxelösund och ett 30-tal i Borlänge, men i Luleå än så länge inga undantag.

I avtalet förbinder sig företaget att inte komma med nya varsel fram till slutet av maj 2013. Ingen verksamhet får outsourcas.

– Inga externa firmor får ta våra jobb, det har vi skriftligt på, säger Thomas Carlsson.

Han tolkade också gårdagens nej till avtalet från Oxelösund.

– Fram till nu har grovplåten och Oxelösund gått bättre än tunnplåtsdelen i Luleå och Borlänge, där läget har varit svårare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.