Industriarbetarnas tidning

Nej till individuella krisavtal

9 november, 2012

SSAB vill göra upp enskilt med de anställda om sänkt lön och sänkt arbetstid. Den formen av ”individuella krisavtal” fick blankt nej av medlemmarna på ett fackmöte.

– Våra medlemmar säger inte nej till principen. Men de vill ha en kollektiv lösning, ett avtal, i stället för individuella uppgörelser, säger Sture Bergvall, IF Metalls klubbordförande på SSAB i Borlänge.

Frågan togs upp på ett medlemsmöte i onsdags, där 700 arbetare deltog. Under mötet fick klubbstyrelsen i uppdrag att skriva ett uttalande till företaget och de lokala medierna. Innehållet i uttalandet är just detta, att de anställda inte vill ha individuella avtal.

Ett argument som kom fram under diskussionerna på mötet var att de anställda var rädda för påtryckning, att det är svårt att diskutera villkor när man står ensam mot företaget.

– Företaget vill spara pengar, säger Sture Bergvall. Stämningen på mötet var att medlemmarna ställer upp för SSAB. Men att gå ut till medlemmarna enskilt fick alltså inte stöd på mötet.

Dagens Arbete skrev i går, torsdag, om hur IF Metall centralt ser på arbetsgivarnas framstötningar om krisavtal med sänkt lön och sänkt arbetstid. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä var mycket kritisk och menade att de strider mot riksavtalet. I dag finns det ingen central uppgörelse om krisavtal (som det fanns 2008–2009) därför kan man inte teckna den typen av avtal ute på företagen. 

Sture Bergvall säger att de självklart bollat SSAB:s förslag med ombudsmän inom IF Metall. Och klubben har granskat reglerna i riksavtalet. Han tycker inte att ett lokalt krisavtal med sänkt arbetstid strider mot avtalet. Men frågan om sänkt lön är han mer osäker över.

Han säger att det finns olika utformningar av krisavtal. Det kan till exempel innebära att man får ut ledighet som senare måste arbetas in, i stället för löneavdrag.

Sture Bergvall berättar att förslaget om ”individuella krisavtal” gäller samtliga av SSAB:s anläggningar i Sverige. Företrädare för alla SSAB-fackklubbar är just nu i Stockholm för att bland annat diskutera företagets förslag till ”individuella krisavtal”.

Förslaget som SSAB vill erbjuda de anställda innebär att de anställda går ned till 80 procents arbetstid och får 90 procent av lönen. Den lediga tiden ska kunna ägnas åt friskvård.

Dagens Arbete har sökt företaget för en kommentar. Men Anna Östlund, informationsansvarig för SSAB i Borlänge säger att företaget avvaktar med att uttala sig eftersom diskussionerna fortfarande pågår. Ingenting är än så länge bestämt vad gäller de ”individuella krisavtalen”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.