Industriarbetarnas tidning

Protest när Fiat rundar domslut

14 november, 2012

Skrivet av Kristina Wallin, Italien

Den italienska arbetsdomstolen har dömt Fiat till att ta tillbaka 19 avskedade arbetare på fabriken utanför Neapel. Företagets svar är att avskeda 19 andra arbetare på samma fabrik. Enligt ledningen har de ingen användning för fler anställda än de som finns där nu.

Enligt domstolen berodde avskedandena på facktillhörighet, vilket är olagligt. Alla de 19 avskedade tillhör facket Fiom (Italiens största metallfack), som i Fiats fabriker den senaste tiden lyckats få med allt fler arbetare i protesterna mot företaget.

Missnöjet bland Fiats anställda är just nu stort, eftersom inga av de satsningar som utlovats gjorts i Italien och många arbetare är permitterade med en lön på 7 000 kronor i månaden.

Alla de italienska metallfacken har protesterat mot att Fiat avskedar nya arbetare efter domen. Även välkända industriledare har öppet kritiserat beslutet, och till och med två ministrar har uppmanat företaget att dra tillbaka de nya avskedandena.

Sergio Marchionne har sedan han blev vd för Fiat haft ett konfliktfyllt förhållande till fackförbunden, och har ofta stält dem inför ultimatum i stället för att förhandla. Förra året lämnade Fiat det italienska industriförbundet, bland annat för att slippa de centrala avtalen med facken.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen