Industriarbetarnas tidning

Sandvikens tryckeri lägger ner

14 november, 2012

Skrivet av

Sandvikens tryckeri lägger ner och varslar 18 av 25 anställda. Produktionen ska flyttas till en annan enhet inom Edita-koncernen som köpte Sandvikens tryckeri i början av oktober.

I måndags fick de anställda besked om nedläggningen. Från och med årsskiftet ska all produktion vara flyttad till en annan ort. Företaget har varslat 18 av 25 anställda. På orten ska en försäljningsorganisation och kundnära service finnas kvar.

Den 1 oktober i år informerades de anställda om att kommunikationskoncernen Edita köpt 70 procent av Sandvikens Tryckeri.

– Vi fick beskedet samma dag som det var klart. Man tänkte att både det värsta och det bästa är att vänta. Och allt däremellan. Men visst hade vi förhoppningar om att det skulle komma något gott ur det, säger GS klubbordförande Mats Kullman.

Vid tidpunkten för affären uttryckte både Edita och Sandvikens tryckeri att de ville utveckla det långvariga samarbetet mellan de två företagen. Nu läggs i stället Sandvikens tryckeri ner och produktionen ska flyttas till någon annan enhet inom Edita-koncernen.

I ett pressmeddelande skriver Håkan Andersson, vd och en av delägarna till Sandvikens Tryckeri, att hög konkurrens och pressade priser inom den grafiska branschen har tvingat företaget att ta detta beslut.

Till Dagens Arbete säger han att beslutet om flytten togs efter samgåendet med Edita.

– Det är ett jättetufft besked och det har varit en jobbig process för oss i Sandviken. Men nu kommer vi åtminstone finnas kvar i Sandviken med projektledning och kundservice.

Alternativet hade varit att fortsätta driften och spara pengar genom att skala ner verksamheten. På längre sikt hade det inte fungerat och då hade troligen hela verksamheten lagts ner, menar Håkan Andersson.

Beskedet kom som en chock för personalen i måndags.
– Det är en stor besvikelse bland de anställda. Det finns personal som har jobbat här hela livet, säger Mats Kullman.

Nu inleds förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Planen är att en av de anställda grafikerna ska bli kvar för att arbeta med prepress vid sidan om den sälj- och kundorganisation som planeras bli kvar i Sandviken.

Edita är en kommunikationskoncern med tryckerier i Västerås och Veddesta. I koncernen ingår även delägda tryckeriet Edita Bobergs i Falun.

Texten är uppdaterad 2012-11-14

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.