Industriarbetarnas tidning

”Vi är hållbara eftersom vi inte står stilla”

13 november, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Genom att skära ner nu tryggar vi jobben för framtiden, sa SCA:s vd när han möttes av kritiska frågor kring koncernens sparpaket på Pappers världskonferens i Stockholm.

Jan Johansson målade upp en tudelad bild av framtiden för SCA-koncernen, när han talade på Världskonferensen om massa- och pappersindustri som pågår i Stockholm. Dels befinner sig Europa generellt sett i ett utsatt läge med en skuldkris och ett finansiellt system som inte fungerar.

– Vi som enskilt företag kan låna billigare än 90 procent av bankerna. Det har aldrig hänt förut, sa Jan Johansson och menade att tilliten mellan marknadens aktörer måste återvinnas för att tillväxten åter ska komma igång i Europa.

Men där det finns kris, där finns också möjligheter, menade Jan Johansson.

– Här går det att tjäna pengar. Men det handlar om att anpassa sig eller gå under, säger han.

Och där ligger SCA bra till menade vd:n. Han försvarade det senaste sparpaket som berör 1 500 tjänster, främst på kontinenten.

– Det farligaste man som företag kan göra i dag är att stå stilla. Vi lägger paketet nu för att trygga jobben för framtiden, sa han.

Han möttes dock av kritiska frågor från både tyska och franska fackföreningsrepresentanter. De tyska eftersom stora neddragningar drabbar landet och de franska på grund av köpet av Georgia Pacific som skapat viss oro bland de anställda. Jan Johansson gav tvetydiga svar.

– Det handlar om överlevnad. Vi måste förbättra vinsten för att säkra hållbarheten. Vi är hållbara och vi är långsiktiga på grund av att vi inte står stilla, sa han.

I övrigt talade Jan Johansson mycket om SCA:s satsning på hygienprodukter där man nu är marknadsledande inom bland annat inkontinens och mjukpapper. Dessutom spådde han en fortsatt mycket tuff utveckling på tryckpapperssidan.

– Det kommer att bli ett blodbad. Men den som å andra sidan är last-man-standing kommer tjäna en väldig massa pengar, sa han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.