Industriarbetarnas tidning

”Vi har inte tagit emot några pengar”

23 november, 2012

Skrivet av

Sydafrikanska metallfacket Numsa förnekar att de tagit emot några pengar i samband med Jas-affären. I ett uttalande idag tillbakavisar de uppgifterna i TV4-programmet Kalla fakta.

Kalla fakta uppgav i onsdags att IF Metall skulle ha villkorat stöd till en yrkesskola mot att Numsa förordade Jas inför den sydafrikanska regeringen.

Uppgifterna har väckt stor uppmärksdamhet i Sydafrika de senaste dagarna.,Uppgifterna har föranlett Numsas förbundsledning att idag göra ett uttalande där man ”kategoriskt förnekar” påståendena.

Uttalandet publiceras på förbundets hemsida www.numsa.org.za.

Mutanklagelserna är inte nya, konstaterar Numsa-ledningen. De förekom redan 1999 då partiet Independant Democrats drev frågan i det sydafrikanska parlamentet.

Numsa uppger att man redan vid det tillfället började undersöka mutanklagelserna utan att finna någon grund påståendena. En granskningskommissione presenterade också en rapport för Numsas centralkommitté med samma slutsats..

Numsaledningen tackade nej till en yrkesskola, riktad mot försvarsindustrin, som Saab erbjöd. Istället valde Saab att finansiera en mer allmän yrkesskola för att bland annat utbilda arbetslösa i verkstadsarbete. Det var den typen av utbilding som Saab gav sitt stöd till och Numsas erhöll inga pengar, enligt förbundets uttalande.

”Billig propaganda” anser Numsa om uppgifterna  att Stefan Löfven, på den tiden internationell sekreterare på Metall, skulle ha gått Saabs ärenden i Sydafrika.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen