Industriarbetarnas tidning

”Vi lånar ut pengar till SSAB”

27 november, 2012

Ikväll har även fackklubben på SSAB i Borlänge gått med på ett krisavtal. Det som fick medlemmarna att säga ja den här gången var bland annat att företaget tagit bort förslaget om individuella avtal.

Beslutet togs på ett medlemsmöte med runt 800 stålarbetare närvarande.

– Stämningen var positiv, säger Sture Bergvall. Även om det förstås fanns de som var kritiska till att de anställda skulle låna ut pengar till SSAB.

Avtalet är i stort sett identiskt med arbetstidsavtalet i Luleå. Stålarbetarna har gått med på att minska sin arbetstid till 80 procent och sänka lönen till 90 procent. Löneavdraget ska betalas tillbaka när konjunkturen vänt.

En del av pengarna som företaget sparar ska läggas på åtgärder som gör det möjligt för äldre att sluta tidigare, vilket i sin tur ska rädda jobben för unga.

– Det är ett bra avtal, under omständigheterna, säger klubbordförande Sture Bergwall.

Han tycker, precis som klubbordföranden i Luleå, att avtalet är något annat än de krisavtal som skrevs under förra krisen 2009.

– Vi har ju ett avtal som innebär att man får tillbaka pengarna.

– Man kan säga att vi lånar ut pengar till företaget.

– Alternativet är betydligt sämre.

Han syftar på företagets löfte att det inte blir några fler varsel innan avtalet löper ut den 26 maj nästa år. Det tidigare lagda varslet som innefattar 200 anställda ligger kvar.

Runt 1350 stålarbetare arbetar i stålverket i Borlänge.

Texten är uppdaterad 18.30.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.