Industriarbetarnas tidning

Fack och företag överens om krisavtal

4 december, 2012

Fackklubben på SSAB i Oxelösund har nu kommit överens med företaget om en form för krisavtal. Det blir individuella avtal som var och en kan säga ja eller nej till. Avtalet är en blandning mellan tjänstemännens krisavtal och den tidigare modellen som fackklubbarna i Luleå och Borlänge sa ja till.

– Vi känner att det här var den bästa möjligheten, säger Emil Carlsson. Medlemmarna kände sig väldigt kluvna. Vi hade kollektivt sagt nej till avtalet, samtidigt försökte företaget få dem att skriva på.

Han beskriver den nya överenskommelsen som en blandning mellan avtalet om kortare arbetstid och sänkt lön som anläggningarna i Luleå och i Borlänge sagt ja till och tjänstemännens avtal. På tjänstemannasidan är avtalet individuellt, men det finns ingen som helst formulering om möjligheten att få tillbaka pengarna.

I går skrev Dagens Arbete att facket på SSAB begärt lokal förhandling med företaget. De såg uppmaningen att skriva på individuella krisavtal som ett brott mot kollektivavtalet. Klubben hade ju sagt nej under ett medlemsmöte i förra veckan.

Skälet till att säga nej då var att det inte fanns en garanti för att lönesänkningen skulle betalas tillbaka till medlemmarna när det går bättre för företaget.

Emil Carlsson berättar att den nya överenskommelsen inte heller innehåller någon garanti för återbetalning. Men ”det finns en möjlighet” att få tillbaka pengarna genom vinstdelningssystemet, om tiderna vänder.

– Det här var det bästa vi kunde göra under rådande omständigheter, säger han.

Han tycker också att det är en fördel att fack och företag kommit överens.

– Vi kommer att vara ute och prata med våra medlemmar. Alla har möjlighet att ställa frågor. De som har svårt att klara en lönesänkning ska kunna säga nej.

Avtalet som innebär en lönesänkning med 10 procent och en 20 procents kortare arbetstid börjar att gälla nu i december till den 26 maj nästa år. Runt 1300 av de 1700 arbetarna på SSAB i Oxelösund kommer att få möjlighet att ansluta sig till avtalet. De som undantas är personer som behöver jobba heltid för att produktionen ska fungera.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen