Industriarbetarnas tidning

Förslag på statligt stöd vid korttidsarbete

17 december, 2012

Skrivet av

Finansdepartementet lägger nu fram ett förslag om statligt stöd vid korttidsarbete i djupa kriser. Läget är inte så allvarligt att modellen skulle träda i kraft i dag. Men finansminister Anders Borg menar att det är bråttom att ställa samman förslaget för att ha i beredskap.

En modell för korttidsarbete innebär att både arbetstid och lön tillfälligt kan sänkas vid allvarliga kriser med snabbt fallande efterfrågan. Finansdepartementet har sedan i februari låtit utreda ett system för korttidsarbete, där man utgått från ett förslag som fack och arbetsgivare har lagt fram.

Finansdepartementets förslag, som nu går ut på remiss, innehåller en modell med arbetstids- och lönesänkningar i tre nivåer. Arbetstiden ska kunna sänkas med 20, 40 eller 60 procent.

Kostnaden för korttidsarbetet ska delas mellan arbetstagare, arbetsgivare och staten. Arbetstagarens lön minskar i de olika nivåerna med 12, 16 respektive 20 procent. Arbetsgivaren ska stå för 1, 11 respektive 20 procent av kostnaden, medan staten ska stå för 7, 13 respektive 20 procent.

Syftet med en modell för korttidsarbete är att hålla sysselsättningen uppe samt att underlätta återhämtningen genom att företagen har personal på plats när efterfrågan går upp igen.

I förslaget framgår att systemet med korttidsarbete inte ska användas vid vanliga lågkonjunkturer. Det ska vara en exceptionell åtgärd att ta till i synnerligen djupa kriser.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att det ekonomiska läget som Sverige befinner sig i nu inte skulle motivera en aktivering av subventionerat korttidsarbete. Däremot skulle 1990-talskrisen och effekterna av finanskrisen uppfylla kriterierna för att ta systemet i bruk.

Ytterligare detaljer ur förslaget:

  • Systemet ska vara nationellt. När det aktiveras gäller det i hela landet. Det kan inte tas i bruk enbart för vissa branscher eller företag.
  • Stödet bör vara tidsbegränsat till 12 månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare 12 månader.
  • För att undvika att systemet används för ofta införs en karenstid på 24 månader innan det aktiveras igen.
  • Arbetsmarknadens parter måste ha slutit centrala kollektivavtal om korttidsarbete för att det statliga stödet ska kunna utgå.
  • Lagen om arbetslöshetsförsäkring bör ändras så att den lägre lönen under korttidsarbetet inte påverkar eventuell framtida ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.

Finansdepartementets förslag liknar i stor utsträckning det förslag som fack och arbetsgivare gemensamt lade fram i vintras. De skiljer sig något åt när det gäller hur mycket de anställda ska gå ner i lön vid de olika nivåerna. Arbetsmarknadens parter föreslog något lägre lönesänkningar på de första två nivåerna.

Parterna föreslog också att arbetstidsförkortningen borde ägnas åt kompetensutveckling. Finansdepartementet vill dock inte kräva att arbetsgivarna erbjuder utbildning för att få del av subventionen, eftersom risken är stor att många företag då skulle hindras från att använda systemet.

Remisstiden går ut den sista januari 2013.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?