Industriarbetarnas tidning

Klappat och klart för nya löner

3 december, 2012

Vad tror ni tomten kommer med i år? Det är snart jul och därför dags att börja spekulera. Vi ska ha stort julklappsbyte bara några dagar före julafton. Vi i Pappers har precis slagit in våra fina julklappar i kulört papper och knutit en vacker rosett i kring. Javisst! Vi är också tomtar! Själv är jag Pappers tomtefar och ni är alla nissar och nissor.

Vi får inte tänka på oss tomtar som dumma; det är vi inte. Tvärtom är vi goda, välmenande och generösa. Vi tror gärna att alla andra tomtar är likadana, men riktigt säkra är vi inte. Den gamla skogstomten, förlåt skogsindustritomten ska det vara, kan ibland vara lite vresig under julklappsbytet. Han klagar högljutt på klapparna han får, fastän de han själv ger inte alltid är så fina. Ja, trumpen och missnöjd kan han vara, men det brukar bättra sig efterhand. Fram i mars tittar solen fram och dagsmejan får skogsindustritomten att tina upp. I april känns allt bra och han traskar hemåt ganska nöjd med det lilla han ändå fått.

Men hur ska det bli nu? Skogsindustritomten är försvunnen! I stället har det kommit en ny och hittills okänd tomte i trollskogen. Stor och tjockmagad står han där, den nya industriarbetsgivartomten.

Vi papperstomtar och våra kompisar skrev tillsammans med övertomten Karl-Petter en önskelista med några saker som vi alla ville ha. För säkerhets skull berättade vi i förväg för arbetsgivartomtarna, ifall de skulle tappa bort önskelistan. Då vaknade den nya industriarbetsgivartomten till.

”För högt och för kort!” ropade han upprörd.

Tomtemor, alla tomtars gemensamma urmoder, hörde hans utbrott och sade stilla:

”För högt, för kort, för långt eller för brett – det är väl inte så farligt. Om kvittot finns kvar är det ju bara att gå tillbaka till tomteverkstan och be att få byta.”

Oräkneliga var de avtalsoveraller som var sydda av alldeles för flexibelt tyg som halkade ned runt fotknölarna och hotade att stjälpa oss över ända.

Stumma av beundran lät vi denna de ribbstickade yllelångkalsongernas livsvisdom sjunka in i medvetandet. Visst var det så! Varenda jul hittills hade vi själva fått klappar som vi måst byta. Oräkneliga var de avtalsoveraller som var sydda av alldeles för flexibelt tyg som halkade ned runt fotknölarna och hotade att stjälpa oss över ända. Alltför bekanta var alla de undermåliga lönehöjningsstövlarna, fulla av öppningsklausulhål genom vilka isbjörn och snövessla obehindrat syntes kila, upp över blåfrusna tomtetår som förgäves flytt fimbulvintern upp på de lövtunna dispositivitetssulorna.

Vi får väl prata med den nya industriarbetsgivartomten. Kommer han med skräpjulklappar klagar vi och lämnar tillbaka dem. Kanhända hittar vi klappar att byta med varandra? Om vi får det vi önskar kanske vi kan hitta något fint att ge tillbaka. Fast några lägre klappar har vi inte. Månntro kan vi hitta någon som är längre?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?