Industriarbetarnas tidning

Knepigt få ihop småbarn och skiftarbete

12 december, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Jobb och familj Klas och Therese Hagelin ses aldrig i veckorna. För att få jobb och småbarnsliv att gå ihop måste de arbeta motsatta skift. Ibland får farmor och farfar rycka in som barnvakt.

Tips: var ute i god tid

  • Har du barn på förskola eller skola, kontakta rektorn eller förskolechefen och tala om vilket behov du har. De kan i sin tur föra dina önskemål vidare till sin organisation. 
  • Skriv ett brev till skol- och barnomsorgsförvaltningen och tala om vad du behöver. Se till att vara ute i god tid, minst fyra månader i förväg är ett bra riktmärke.
  • På kommunens hemsida brukar det gå att anmäla sina behov och synpunkter.
  • Nattöppen förskola är inte det enda alternativet. Det finns kommuner som har personal som kan komma hem till dig och stanna över natten. Kontakta din kommun för att höra vilka lösningar som finns där.
  • Kolla med arbetsgivaren om denne har möjlighet att finansiera barnomsorg när den dagöppna förskolan har stängt.

Tips från Sveriges Kommuner och Landsting

Det är fredag och Klas fyller år. Therese har bokat barnvakt och en överraskningsresa till Stockholm. De ska bo på hotell, gå och se Babben Larsson. Bara de två. Det är riktigt lyxigt. Vanligtvis ses de inte alls i veckorna. När Therese går upp ligger Klas och sover, när Klas kommer hem har Therese somnat

De har fyra mil till jobbet som montör respektive systemprovare på ABB i Västerås och måste gå upp innan det ens blivit morgon för att hinna i tid till förmiddagsskiftet. Efter ett sånt arbetspass är man helt slut när man kommer hem och orkar knappast vara en särskilt rolig förälder.

– Tack och lov har vi snälla barn som låter oss vila, säger Therese.

Ändå är de piggare än vanligt. Tioåringen André klarar sig själv en timme efter skolan, och femåringen Elis har fått fler timmar på dagis. Therese och Klas har äntligen beviljats dispens från kommunens regel om så kallad behovstid inom barnomsorgen. Förut fick Elis bara gå på dagis när Therese och Klas verkligen inte kunde ta hand om honom. I praktiken innebar det den tid de satt i bilen på väg till och från jobbet. En timme och tre kvart. Det var inte bra för någon. För Therese och Klas innebar det att de aldrig fick sova ordentligt. För Elis innebar det att han aldrig blev delaktig i verksamheten på dagis. Han kunde dimpa ner mitt i en saga. Eller få sitta bland ettåringarna och vänta på sina kompisar. Han blev understimulerad. Och sov dåligt.

När Therese för några år sedan var arbetslös hade Elis rätt att vara på dagis femton timmar i veckan. När hon fick jobb halverades plötsligt antalet dagistimmar på grund av hennes och Klas överlappande skift. Det var absurt. En dag när Therese lämnade Elis och såg hur han lyste upp av att få vara på dagis, fick hon ett utbrott. Såg de inte hur lycklig han var? Och såg de inte hur trött hon var?

Therese och Klas begärde ett möte med kommunpolitikerna. De berättade om situationen, att Elis måste ha rätt till vettig barnomsorg även om de jobbar skift, och att de själva inte hinner hämta andan om de aldrig får möjlighet att sova mer än fem timmar per natt.

– Det de sa var i princip att ”alla småbarnsföräldrar är trötta”, säger Klas. Musten gick ur oss, det kändes som att det inte spelade någon roll vad vi gjorde.

Till sist reagerade till och med dagispersonalen på Elis snåla tider. Therese och Klas ansökte om, och fick, dispens. Den gäller tre månader i taget, sen får de söka om. Just nu får i alla fall Elis gå på dagis nästan tjugo timmar i veckan. Alla mår mycket bättre.

Tack och lov har vi snälla barn som låter oss vila.

Drömmen är att få jobba dagtid båda två, men som inhyrd i en svajig tillverkningsindustri får man ta vad som bjuds. De ses i alla fall på helgerna. Och de har farmor och farfar som kan hoppa in i veckorna och hjälpa till när de i praktiken är ensamstående föräldrar. Eller dagar som denna då det finns en födelse.   

En dag  hos Hagelins

04:15 Therese går upp.
0 4:55 Therese åker hemifrån.
05:42 Therese går på förmiddagsskiftet som montör.
6:30 Klas väcker André, tio år. En trekvart senare väcker han Elis, 5.
7:30 André går till skolan.
9:00/12.45 Klas lämnar Elis på dagis.
12:50 Klas åker till jobbet.
13:54 Klas går på skiftet som systemprovare.
14:00 André kommer hem från skolan.
14:06 Therese slutar jobbet, hämtar på dagis ca 14.50.
23:18 Klas slutar jobba. Kommer hem ca 24.00.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.