Industriarbetarnas tidning

Knepigt få ihop småbarn och skiftarbete

12 december, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Jobb och familj Operatören Linda och elektrikern Kristian jobbar båda på Holmen Paper i Hallstavik. När skiften krockar är det oftast farmor som får rycka ut och passa dottern Nemi. Vissa helger tar Linda föräldraledigt för att få arbets- och småbarnsliv att gå ihop.

Tips: var ute i god tid

  • Har du barn på förskola eller skola, kontakta rektorn eller förskolechefen och tala om vilket behov du har. De kan i sin tur föra dina önskemål vidare till sin organisation.
  • Skriv ett brev till skol- och barnomsorgsförvaltningen och tala om vad du behöver. Se till att vara ute i god tid, minst fyra månader i förväg är ett bra riktmärke.
  • På kommunens hemsida brukar det gå att anmäla sina behov och synpunkter.
  • Nattöppen förskola är inte det enda alternativet. Det finns kommuner som har personal som kan komma hem till dig och stanna över natten. Kontakta din kommun för att höra vilka lösningar som finns där.
  • Kolla med arbetsgivaren om denne har möjlighet att finansiera barnomsorg när den dagöppna förskolan har stängt.

Tips från Sveriges Kommuner och Landsting

– Kom nu fröken löken!

Kristian Hast fångar in dottern Nemi och får på henne blöja och byxor innan hon smiter iväg igen. Det är söndag och klockan närmar sig halv två. Dags att köra ner till fabriken och lämna över bilnycklar och föräldraansvar till Linda Haglund som snart går av sitt skift. Kristian ska gå på sitt.

– Mamma jobba, pappa jobba, säger Nemi som är van vid bilturerna.

Innan hon började dagis för några månader sedan fick hon åka med till skiftbytet flera gånger i veckan för att hämta eller lämna mamma och pappa. Nu blir det inte lika ofta. För det mesta löser Linda och Kristian av varandra när Nemi är på dagis.

Nemi håller på att somna i bilen men piggnar till när hon ser mamma som står på parkeringen och väntar.

– Hejdå, säger Kristian till Nemi. Ses i morgon!

Linda får en snabb rapport om hur dottern har ätit och sovit och hoppar sen in i bilen och kör hem.

– Nej vet du, jag glömde lämna bilnycklarna till Kristian, kommer hon på när hon parkerar hemma. Jaja, jag får köra ner senare och lämna till vakten.

Att jobba skift där den ena slutar precis när den andre ska börja, och samtidigt ha en tvååring, kräver sitt pusslande. Två bilar till exempel. Och barnvakter som kan rycka in då och då.

Är det mitt på dagen är det inga problem. Nemi får följa med. Men är det sent på kvällen ligger hon redan och sover. Är något av de äldre barnen hemma, får de vakta medan Linda och Kristian löser av varandra. Annars får den som ska gå på skiftet stå startklar i hallen medan den som jobbat färdigt kör hem så tidigt som möjligt och sen lämna bilen med motorn på ute på gatan hemma vid huset.

Linda har två äldre barn sedan tidigare. Michaela som är sjutton och Joel som är elva. När de var små jobbade Linda också skift och hennes dåvarande sambo kunde ibland jobba extremt oregelbundet. En period åkte han hemifrån redan klockan fyra på morgonen. Barnen gick hos skiftdagmammor som fanns på den tiden. Vissa morgnar lyfte Linda upp Michaela och Joel i pyjamas och nattblöja och körde dem till dagmamman kvart över fem på morgonen innan hon fortsatte till fabriken.

Nu finns det inte några dagmammor längre, men kyrkan ligger precis i startgroparna med ett nattis på orten. Hade det funnits innan Nemi började dagis hade det kunnat vara ett alternativ, säger Linda. Men nu är hon nöjd med det de har och tänker inte byta. Dessutom har de farmor och mormor inom räckhåll som kan rycka ut.

– Även om det hade funnits skiftdagmammor i dag så tror jag inte vi hade valt det, säger Linda. Det finns fler kompisar på dagis. Och vi tar farmor och mormor när vi behöver skarva. De är ju trots allt just farmor och mormor.

En dag hos Hast/
Haglunds

05:20 Linda åker till jobbet i en av familjens två bilar.
11:30 Nemi sover middag en halvtimme tidigare än vanligt för att kunna följa med till fabriken vid skiftbytet.
13:00 Kristian väcker Nemi.
13:30 Kristian och Nemi åker 
hemifrån.
13:40 Linda möter på parkeringen utanför bruket, byter bilnycklar med Kristian.
13:50 Linda och Nemi kommer hem.
22:00 Kristian kör hem i familjens andra bil.

Du kanske också vill läsa…

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Omröstning gav nytt skiftschema

Omröstning gav nytt skiftschema

Jobba två veckor och vara ledig en. På Holmens sågverk utanför Norrköping testas ett nytt schema efter en omröstning bland de anställda.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

Labbet som drar till havs

Labbet som drar till havs

Hur är vattnet ­utanför ­Holmen i Hallstavik? Är det tillräckligt rent? Det vet brukets ­labbpersonal som tar prover med jämna mellanrum.

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.

Kan önskeschemat bytas bort när ingen vill?

Har en arbetsgivare rätt att tvinga en arbetsgrupp att gå från önskeschema till rullande schema när hela arbetsgruppen är emot det?

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.