Industriarbetarnas tidning

Kritiserad skördare får godkänt

21 december, 2012

Skrivet av

Trots tidigare kritik uppfyller John Deeres skogsmaskin de säkerhetskrav som gäller i EU. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter en kontroll. Men myndigheten lyfter nu upp frågan om kraven på utgångar ska kompletteras i direktiven.

I våras vände sig fackförbundet GS till Arbetsmiljöverket med krav på en kontroll av om en skördare från John Deere lever upp till säkerhetskraven i EU och Sverige.

Bakgrunden är att dörren till skogsmaskinens hytt i vissa lägen blockeras av en ljusramp, samtidigt som nödutgången via bakrutan spärras av maskinens bakdel. Sedan flera medlemmar hört av sig till facket med frågor om hur de då ska ta sig ut vid en nödsituation, vände sig GS till Arbetsmiljöverket.

Kontrollen är nu genomförd och myndigheten konstaterar att John Deeres skördare uppfyller direktiven, eftersom rutan i nödutgången vid behov kan lyftas av gångjärnen. På så sätt kan man ta sig ur maskinen även om dörren är blockerad.

John Deere har också uppdaterat sina rutiner för den service som regelbundet görs av maskinerna. Serviceteknikern ska då kontrollera att gångjärnen inte är angripna av rost, att sprintarna vid behov kortas för att förenkla lyftet av rutan samt att de ska kontrollera och reparera eventuella skador runt fönstret.

John Deere ska också komplettera bruksanvisningen till maskinen för att tydliggöra vikten av regelbunden service av nödutgångens gångjärn.

Däremot har företaget inte fattat något beslut om att hjälpa kunderna att ta loss och montera om ljusrampen som kan blockera hyttens normala in- och utgång.

Skogsmaskinföraren Anders Berbres, som hörde av sig till GS i våras, är inte nöjd. Själva utlösningen av nödutgången fungerar, men om den är blockerad och rutan måste lyftas av gångjärnen är den för tung, anser han.

– Vi har slagit lös rutan och sen tryckt upp den med en domkraft. Det krävdes över 100 kilos tryck. Vi var tvungna att slå tillbaka rutan för att få den på plats igen.

Arbetsmiljöverket kan inte ta ställning till om varje maskin uppfyller direktiven. Det är tillverkarens ansvar att deras produkter fungerar som det är tänkt, säger Marie-Louise Mellbourn på Arbetsmiljöverket.

– Fungerar det inte ska man vända sig till tillverkaren med sina klagomål, så att de får en chans att rätta till det.

Trots att Arbetsmiljöverket har konstaterat att skördaren uppfyller direktiven är inte ärendet helt avslutat. I det direktiv som gäller för maskiner i EU finns bland annat mått på utgångar. Under arbetet med det aktuella ärendet noterade Marie-Louise Mellbourne att måtten endast anger minsta tillåtna höjd och bredd på utgången.

– I det här fallet kan man inte öppna dörren fullt ut eftersom den blockeras av ljusrampen. Vi tänker lyfta frågan om det inte borde finnas ett mått även för detta i direktivet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.