Industriarbetarnas tidning

”Sänkt ränta underlättar avtalsrörelsen”

17 december, 2012

Skrivet av

I dag diskuterar Riksbanken om räntan ska sänkas eller inte. IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe förutsätter att den sänks. Det vore bra för jobben och avtalsrörelsen, säger han.

Riksbankens beslut offentliggörs i morgon.

– Jag förutsätter att Riksbanken drar de rätta slutsatserna av den ekonomiska utvecklingen.

En räntesänkning från dagens 1,25 procent skulle stimulera ekonomin, menar han.

– Dels skulle en räntesänkning få fart på den inhemska efterfrågan, dels skulle kronkursen sjunka något vilket skulle innebära en liten lättnad för vår exportindustri.

En sänkt ränta skulle också underlätta för den kommande avtalsrörelsen, anser Anders Ferbe.

– Med en lägre räntebana från Riksbanken skulle det finnas ökade förutsättningar för våra medlemmar att säkra reallönerna. Det vore ett positivt besked inför de mycket komplicerade förhandlingar som väntar.

I förra veckan tog den amerikanska centralbanken Federal reserve det historiska beslutet att anpassa räntenivån till sysselsättningen. Räntan ska hållas så låg att arbetslösheten pressas ned till 6,5 procent – förutsatt att inte inflationstakten överskrider 2,5 procent.

Borde den svenska Riksbanken följa det amerikanska exemplet?

– Vi har i många år drivit kravet på att full sysselsättning ska lyftas fram som ett viktigt mål för den ekonomiska politiken. Idag är jobben underordnade andra ekonomiska mål och det är fel med tanke på hur viktig sysselsättningen är för den ekonomiska tillväxten.

– Utan att kunna detaljerna när det gäller Federal Reserves beslut så är principen viktig: att kunna kombinera låg arbetslöshet med en låg inflationstakt. Det borde vara något för vår riksbank och regeringen att diskutera.

Erfarenheterna från 1990-talet visar att det går att pressa ner arbetslösheten till 4 procent.

– Vi hade den målsättningen i Sverige och med gemensamma krafter lyckades vi.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.