Industriarbetarnas tidning

SCA stänger två sågverk

5 december, 2012

Skrivet av

SCA Timber planerar att lägga ner sågverken i Vilhelmina och Holmsund utanför Umeå. 98 anställda har varslats om uppsägning. SCA Timber koncentrerar verksamheten till sina andra sågverk.

Den 1 juli nästa år ska SCA Timbers sågverk i Holmsund och Vilhelmia stängas. De anställda informerades i går tisdag. Sammanlagt varslas 98 anställda om uppsägning.

För Jerry Jonsson, ordförande för GS fackklubb i Vilhelmina, var beskedet inte överraskande.

– Man har väl tänkt sedan några år. Först kom finanskrisen och sen har det varit tufft. SCA har investerat i de andra sågverken, men inte här.

I ett pressmeddelande skriver SCA Timbers vd Jonas Mårtensson att det är en svag efterfrågan på trävaror, låga priser samt fortsatt höga priser på träråvaran som tvingar företaget att dra ner på produktionen och koncentrera verksamheten till de mest konkurrenskraftiga sågverken.

Dit räknas inte Vilhelmina och Holmsund som är SCA Timbers minsta enheter och, enligt Jonas Mårtensson, de sågverk som har de sämsta förutsättningarna för framtiden.

Förhandlingar ska inledas med facken så snart som möjligt. SCA kommer även att samarbeta med kommunerna samt jobba för att annan verksamhet ska kunna starta på platserna istället.

I pressmeddelandet skriver Jonas Mårtensson att SCA Timber ska göra vad de kan för att underlätta för de anställda som förlorar sina jobb, men att möjligheterna där är begränsade.

Den svenska sågverksbranschen går igenom en strukturomvandling mot större men färre sågverk. Bland andra Holmen och Södra har investerat i stora sågverksanläggningar utanför Norrköping och på Värö söder om Göteborg.

Jerry Jonsson på SCA:s sågverk i Vilhelmina har sett hur strukturomvandlingen har stängt ner flera sågverk i trakterna runt Vilhelmina.

– Vi var i stort sett nästan det sista sågverket i inlandet. För 15-20 år sedan var det många i inlandet. Det fanns sågar i Dorotea och Stängsele till exempel.

Sågverket är en stor arbetsgivare i Vilhelmina. Nedläggningen kommer att få konsekvenser även för andra företag, tror Jerry. Läget på arbetsmarknaden är inte särskilt ljus.

– Det är många som åker till Norge och jobbar eller till gruvorna. Många far till Kiruna och pendlar.

Vad Vilhelmina behöver nu är att någon typ av industri etablerar sig, tror han.

– Folket som bor här är duktiga på att jobba. Kommer det jobb så satsar man.

SCA:s sågverk i Vilhelmina har 45 kollektivanställda och 8 tjänstemän. Där produceras 115 000 kubikmeter sågade trävaror av gran samt 30 000 kubikmeter hyvlade trävaror varje år.

På SCA:s sågverk Holmsund utanför Umeå arbetar 43 kollektivanställda och 2 tjänstemän. Enheten producerar 90 000 kubikmeter sågade trävaror av furu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.