Industriarbetarnas tidning

Screening ledde till krav på förbättringar

20 december, 2012

Skrivet av

ARBETSMILJÖUnder tre år har hela den grafiska branschen kontrollerats i Arbetsmiljöverkets screeningprojekt. Sju av tio arbetsgivare fick krav på åtgärder, visar rapporten från projektet.

Varje grafiskt företag med anställda har fått besök av Arbetsmiljöverket i samband med deras uppdrag att utveckla screening som en ny inspektionsmetod. Totalt har 1 300 arbetsplatser besökts.

Sju av tio arbetsgivare har fått krav på förbättringar. Det har främst handlat om brister i maskinsäkerhet och i det systematiska arbetsmiljöarbetet samt hanteringen av kemikalier. Det visar den rapport som Arbetsmiljöverket har lämnat till regeringen.

Vid ett av tio besök fanns brister som ledde till en fördjupad inspektion, då ett eller flera områden studerades noggrannare än vad som är möjligt vid ett screeningbesök.

Det var regeringen som 2009 gav Arbetsmiljöverket i uppdrag att utveckla screeningmetoden. Skillnaden mellan screening och andra tillsynsinsatser som riktas mot en bransch är att samtliga arbetsplatser besöks och att man tittar på hela arbetsmiljön. Vid annan tillsyn väljs ett antal företag ut och inspektionen riktas mot ett speciellt område i den branschen.

Elisabeth Åkerlund, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, tycker att det finns användningsområden för screening.

– Det är en bra metod att använda när vi behöver skaffa oss information om en viss bransch. När vi behöver veta vilka riskerna är till exempel.

Den enkätundersökning som har genomförts bland de inspekterade företagen visar att screeningmetoden har bidragit till att åtgärder som förbättrar arbetsmiljön genomförs. En majoritet av arbetsplatserna tycker att de har fått en ökad förståelse för hur de kan arbeta med sitt arbetsmiljöarbete och att de fått nya tips och idéer.

Både LO och fackförbundet GS var till en början kritiska mot screening som metod, då de ansåg att resurserna istället borde satsas där man vet att det finns problem.

GS regionala skyddsombud Ronny Mattsson, även ledamot i GS arbetsmiljöråd, har dock ändrat uppfattning.

– Man ser överskådligt på hela arbetsmiljön på samtliga arbetsplatser i en bransch. Vi har sett att även på de företag där man tror att arbetsmiljön är bra finns det förbättringar att göra.

– Screening liknar den metod vi använder som regionala skyddsombud, när vi jobbar med checklistor. Jag tror på den här metoden, men jag tror inte att det finns resurser till den.

Resultaten från undersökningen förvånar inte Ronny Mattsson.

– Nej, det är samma brister som vi redan vet. Däremot var det lite mindre problem med belastningsskador än jag hade trott.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.