Industriarbetarnas tidning

Skift och småbarn 
– ett knepigt pussel

12 december, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Jobb och familj Minskad arbetstid blev en nödvändig lösning för att få livspusslet att gå ihop för småbarnsfamiljen Meyer. Det kostar. Men nu kan tryckaren Ola sova gott igen.

Tips: var ute i god tid

  • Har du barn på förskola eller skola, kontakta rektorn eller förskolechefen och tala om vilket behov du har. De kan i sin tur föra dina önskemål vidare till sin organisation. 
  • Skriv ett brev till skol- och barnomsorgsförvaltningen och tala om vad du behöver. Se till att vara ute i god tid, minst fyra månader i förväg är ett bra riktmärke.
  • På kommunens hemsida brukar det gå att anmäla sina behov och synpunkter.
  • Nattöppen förskola är inte det enda alternativet. Det finns kommuner som har personal som kan komma hem till dig och stanna över natten. Kontakta din kommun för att höra vilka lösningar som finns där.
  • Kolla med arbetsgivaren om denne har möjlighet att finansiera barnomsorg när den dagöppna förskolan har stängt.

Tips från Sveriges Kommuner och Landsting

I flera år såg schemat ut så här för Ola Meyer: När han kom hem vid halv fem eller sex på morgonen från jobbet på GP-tryckeriet (numera V-Tab) i Backa, sa han hej och hejdå till sin fru Malin som alltid åkte tio i sex till sitt jobb. Sen satt han uppe och tittade på teve tills det var dags att väcka dottern Moa. Lämnade henne på dagis klockan sju. Åkte hem och sov tills det var dags att hämta. Somnade igen vid sagoläsningen på kvällen. Vaknade, åkte till jobbet.

– Det var slitigt, säger Ola. Jag var alltid trött. Vi försökte få dagis att öppna halv sju i stället för sju, men det var bara vi som hade det behovet då det blev nej.

Så Ola testade att lämna en timme senare i stället. Nu gick han och la sig så fort han kom hem, sov en stund innan han gick upp för att köra Moa till dagis, åkte hem och la sig igen och gick sen upp för att hämta. Sömnmässigt blev det varken hackat eller malet. Så där höll han på i flera år. Ola blev ännu tröttare.

För två år sen fick de Hannes. Malin var mammaledig ett år och då fick Ola en paus. Malin både lämnade och hämtade på dagis och Ola kunde lägga sig och sova ostört efter jobbet.

Med två små barn blev sömnen extremt viktig och det kändes omöjligt att gå tillbaks till det gamla upphackade sovmönstret. Malin bestämde sig för att gå ner i arbetstid. Nu lämnar hon barnen innan hon åker till jobbet. Ola kan lägga sig när han kommer hem och sova tills det är dags att hämta på dagis och fritids.

Man kan inte dra upp en tvååring klockan fyra på morgonen

Men det kostar att låta minskad arbetstid lösa barnomsorgspusslet. Ett par tusen kronor i månaden räknar han med att familjen förlorar. Nu har dagis visserligen börjat öppna halv sju efter att fler föräldrar fått behov av tidigare morgnar, men det hjälper inte familjen Meyer särskilt mycket. Ska båda kunna jobba heltid och samtidigt få sova på ett hälsosamt sätt, skulle de behöva lämna barnen redan kvart i fem på morgonen.

– Men man kan inte dra upp en tvååring klockan fyra på morgonen, säger Ola.

Det finns kommuner som har personal som kan komma hem till familjer som behöver barnomsorg utanför de vanliga tiderna. Det låter som en bra grej, säger Ola.

– Det hade räckt om de kommit och gett barnen frukost och kört dem till dagis och skola. Då hade vi båda kunnat jobba heltid. Men … då ska man släppa in den personen i ens hem där jag ligger och snarkar … Det blir lite känsla av personlig assistent för familjen. Det skulle nog behöva klicka rejält för att det skulle funka.   

En dag hos Meyers

4:30 Ola kommer hem från jobbet. Går och lägger sig.
6:20 Malin går upp.
7:00 Malin väcker Moa och Hannes.
7:30 De åker hemifrån.
7:45 Hannes lämnas på dagis.
8:00
Moa lämnas på skolan.
13:00
Ola vaknar.
14:00
Ola hämtar Hannes på dagis.
14:15
Ola hämtar Moa från skolan.
17:00
Malin kommer hem. Ola åker till jobbet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.