Industriarbetarnas tidning

Anställda röstar om lägre ersättning

28 januari, 2013

Skrivet av

Billerud Korsnäs i Karlsborg ska förbättra resultatet med 200 miljoner kronor. 20 miljoner av dessa ska sparas genom ändrade skiftformer och sänkt ob-tillägg. I dag röstar Pappers medlemmar om förslaget. Säger de nej kan uppsägningar vänta istället.

Förra veckan inleddes omröstningen om ett nytt lokalt avtal mellan Pappers och Billerud Korsnäs i Karlsborg. Säger medlemmarna ja till det nya avtalet innebär det att de går från 6-skift till 5-skift, att ob-tillägget sänks samt att ersättning för beredskap och visst ansvarstillägg försvinner.

Om det nya avtalet införs kommer månadslönen för en pappersarbetare att bli ungefär 3 000 kronor lägre.

Förslaget till nytt avtal har förhandlats fram gemensamt mellan fack och arbetsgivare. Bakgrunden är att bruket måste förbättra sitt resultat med 200 miljoner kronor. Förändringarna i avtalet skulle spara cirka 20 miljoner kronor.

I uppgörelsen ingår att 16 pappersarbetare erbjuds avtalspension, därmed skulle ingen i produktionen behöva sägas upp. Säger de anställda däremot nej till ett förändrat avtal måste pengarna sparas på annat sätt.

– Besparingsmålet kvarstår, men vilka konsekvenserna blir får ledningen ta fram, säger Kurt Lindvall, Pappers avdelningsordförande i Karlsborg.

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten har anställda uppfattat förslaget som ett ultimatum – säg ja till lägre lön eller vänta er uppsägningar.

Kurt Lindvall säger till Dagens Arbete att reaktionerna är blandade.

– En del har en viss förståelse för att lönsamheten måste förbättras, men andra förstår inte alls.

Det nuvarande lokala avtalet har funnits sedan 1984. I det nya förslaget försvinner bland annat beredskapsersättningen på cirka 1 500 kronor eftersom all arbetstid kommer att vara schemalagd. Ett ansvarstillägg försvinner också eftersom vissa uppgifter läggs på arbetsledare i stället. Ob-tillägget som varit högre i det lokala avtalet än i det centrala kollektivavtalet sänks. Semestern kommer inte längre att vara schemalagd, vilket innebär att de anställda får större möjighet att påverka när de vill ta ledigt.

I eftermiddag ska de sista anställda säga ja eller nej till det nya förslaget. Därefter väntar rösträkning och kontroll av rösterna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.