Industriarbetarnas tidning

”Beklagligt att arbetsgivarna säger nej”

29 januari, 2013

Skrivet av

Beklagligt att Svenskt Näringsliv säger nej till jobbpakten. Den skulle ha gett många ungdomar chansen att komma in i arbetslivet, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe. Men arbetsgivarna vill inte se jobbpakten som död.

Tidigare idag informerades han av LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att arbetsgivarna i Svenskt näringsliv hoppar av jobbpakten. LO-basen fick i sin tur beskedet i morse av Svenskt Näringslivs Urban Bäckström på telefon.

– Arbetsgivarna väljer hellre en lagstiftning som slår mot löntagarna än en jobbpakt som ger ungdomen chans till jobb. Det är verkligen trist, säger Ferbe.

Jobbpakten lanserades av regeringen i fjol. En yrkesintroduktion skulle ge uppskattningsvis 30 000- 50 000 ungdomar jobb. Regeringen utlovade också att de differentierade avgifterna till a-kassan skulle slopas.

I samtalen mellan regeringen, Svenskt Näringsliv och LO har facket krävt att ett lagförslag som skulle göra det lättare att säga upp anställda ska läggas på is.

Regeringen har, enligt LO, gått med på det mot att LO inleder förhandlingar med Svenskt näringsliv om ett nytt huvudavtal.

I morse kom telefonsamtalet från Svenskt Näringslivs Urban Bäckström till LO-ordföranden.

– Jag hade verkligen hoppats på en annan utgång av samtalen, säger Anders Ferbe.

– Jobbpakten behövs om vi ska komma åt den höga ungdomsarbetslösheten.  Det är trist att arbetsgivarna på det här sättet slår sönder en möjlig uppgörelse.

Han tolkar arbetsgivarnas agerande som att de hellre inväntar en lagstiftning som luckrar upp anställningsskyddet.

– Att de hellre inväntar en lagstiftning som de fått vittring på än att gå in i förhandlingar om ett nytt huvudavtal är mycket anmärkningsvärt. 

Svenskt näringslivs vice vd Christer Ågren tillbakavisar att de skulle ha hoppat av jobbpakten.

– Jobbpakten är långt ifrån död. Vi tycker att vi har kommit långt i diskussionerna om yrkesintroduktion, inte minst på förbundsnivå.

– Däremot kan man inte som LO slänga in en massa andra frågor som inte har med själva jobbpakten att göra.

LO har krävt att vissa lagändringar ska läggas på is för att de skulle missgynna ungdomars ställning på arbetsmarknaden. Är inte det rimligt om man nu vill få in unga i arbetslivet?

– Då skulle ju vi ha kunnat slänga in motsvarande krav. Men det har vi avstått från att göra. Jobbpakten kan stå på egna meriter. Men med sina utspel har LO äventyrat jobbpakten bara för att krydda anrättningen så att den skulle bli aptitlig för enskilda LO-förbund som varit kritiska till upplägget. 

Finansminister Anders Borg säger till TT att han inte vill recensera vad som nu har hänt i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv ”även om det hade varit bra om man också på den nivån hade kunnat få ett avtal.”

– Det kan vara så att det här har mer med avtalsrörelsedynamik än med partipolitik att göra, sade Borg vid en hastigt inkallad pressträffen.

Han sa också att regeringen kommer att lägga fram förslag, i form av lagrådsremiss,
om att ta bort de differentierade a-kasseavgifterna och att göra det möjligt att sänka arbetsgivaravgifter för ungdomar som kombinerar jobb och utbildning enligt den tänkta modellen, skriver TT.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.