Industriarbetarnas tidning

Berättelser från skogen

23 januari, 2013

Skrivet av

Det är inte första gången det händer och säkert inte den sista. Drömmar om en chans att förändra livet gör människor från fattigare länder lätta att locka hit med löfte om jobb och bra lön. Dagens Arbete har genom åren träffat många besvikna och rädda skogsarbetare.

När plantering och röjning läggs ut på entreprenörer och underentreprenörer hänger också ansvaret för människorna med. Det skjuts nedåt i kedjan av företag och arbetsgivare, bort från den ursprungliga uppdragsgivaren.

Stora skogsbolag som Sveaskog, Stora Enso, Holmen och SCA lägger ut uppdragen på entreprenörer som i vissa fall själva anlitar entreprenörer. Det räcker med två led för att det ska bli oerhört komplicerat att kontrollera vilka löner och villkor de anställda egentligen jobbar under. Särskilt om underentreprenören är ett utländskt bemanningsföretag, vilket inte är ovanligt.

Fackförbundet GS vill helst att skogsbolagen själva anställer den arbetskraft de behöver. I andra hand att den entreprenör som anlitas inte ska få anlita ytterligare en underentreprenör. Efter en skandal för några år sedan valde Stora Enso att göra så. Sveaskog, Holmen och SCA fortsätter att tillåta underentreprenörer.

Skogsbolagen är noggranna innan de skriver kontrakt med entreprenörer och godkänner underentreprenörer. Det ska finnas kollektivavtal. Skatteskulder och löneskulder får inte existera. Men ansvaret för att kontrollera hur väl företagen sedan lever upp till lagar och avtal skjuter de ifrån sig.

Sveaskog ska känna förtroende för entreprenörerna i stället för att bli en kontrollerande polismyndighet, förklarar Sveaskog i ett tidigare reportage i Dagens Arbete.

Här nedan hittar du fler berättelser från utländska skogsarbetare som Dagens Arbete har träffat genom åren.

Nr 7 2012:
Adrians död – ingens ansvar

Nr 6 2011:
Säsongsarbetarna fick hjälp direkt på fältet

Nr 6 2009:
Snårig kamp mot skogens rufflare

Nr 12 2008:
En nutida form av slaveri

Nr 5 2008:
Litauer betalar plantans pris

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen