Industriarbetarnas tidning

Chef döms för dödsolycka på Djupafors

10 januari, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Den före detta produktionschefen på kartongbruket Cascades Djupafors döms i hovrätten för arbetsmiljöbrott efter dödsolyckan 2009. Påföljden blev dagsböter och skadestånd. Företaget ska också betala företagsbot.

Hovrätten i Skåne och Blekinge fastställde i stora drag tingsrättens dom mot Cascades Djupafors efter dödsolyckan 2009. Företagets vd, som vid tiden för olyckan var produktionschef, anses ”av oaktsamhet” vara skyldig till olyckan. Han döms att tillsammans med företaget betala 30 000 kronor var till den omkomnes föräldrar och syster. Dessutom ska företaget ensamt betala ytterligare 20 000 kronor till var och en av de anhöriga.

Det sammanlagda skadeståndet på 50 000 kronor till vardera förälder och syster är en höjning från tingsrättens dom på 40 000 kronor. Den dåvarande produktionschefens andel av skadeståndet är däremot lägre. Tidigare skulle han tillsammans med företaget betala 40 000 kronor, nu fastställs hans andel av summan till 30 000 kronor. Produktionschefen döms även till villkorlig dom och dagsböter på 48 000 kronor. Dessutom ska han tillsammans med företaget stå för rättegångskostnaderna.

Företaget döms även att betala företagsbot på två miljoner kronor till staten.

Vid olyckan omkom en 26-årig operatör då han klämdes mellan en kartongrulle och en bärvals. Ingen såg exakt vad som hände vid olyckstillfället. Men troligtvis tog sig 26-åringen in i rullmaskinens riskområde för att ta bort kantremsor som vållat problem under dagen. Där fastnade han mellan valsarna och klämdes ihjäl.

Enligt hovrätten har den före detta produktionschefen och företaget inte gjort tillräckligt för förhindra olyckan. Bland annat var problemet med kantremsorna väl känt. En mildare klämolycka hade skett vid samma moment år 1999 utan att företaget vidtagit tillräckliga åtgärder.

År 2008 uppmärksammades åter riskerna när det upptäcktes att en arbetstagare hade manipulerat en av de förreglade grindarna till rullmaskinen så att det var möjligt att öppna grinden utan att maskinen stannade. Ingen åtgärd vidtogs heller denna gång.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.