Industriarbetarnas tidning

”Det är inte ett krisavtal”

29 januari, 2013

Skrivet av

Det nya avtalet vid pappersbruket i Karlsborg kan inte jämföras med ett krisavtal. Visst har avdelningen förhandlat under press, men arbetsgivaren har också fått betala för att få det nya avtalet, menar Pappers förhandlingsombudsman Matts Jutterström.

Några krisavtal kommer aldrig att komma in på Pappers avtalsområde, det har förbundets ordförande Jan-Henrik Sandberg gjort tydligt tidigare. Det nya lokala avtalet vid Billerud Korsnäs bruk i Karlsborg är inte heller ett krisavtal, menar förbundets förhandlingsombudsman Matts Jutterström.

– Det här är inget krisavtal liknande de som har slutits på Green Cargo och SSAB. Utan när man går från 6 skiftlag till 5 så får det vissa konsekvenser.

Konsekvenserna är bland andra att med ett skiftlag mindre kommer de anställda att jobba sin fulla årsarbetstid helt enligt schema. Med nuvarande avtal har de anställda varit skyldiga företaget ett visst antal timmar varje år, så kallad icke planerad utfyllnadstid. Den har använts för att med, ibland kort varsel, hoppa in vid sjukdom eller ledighet.

– Då har man haft 50 procent påslag på lönen. Det är en sorts flexibilitet som företaget har betalat för, förklarar Matts Jutterström.

Att den icke planerade utfyllnadstiden försvinner innebär att inkomsten sjunker med ungefär 1 500 kronor i månaden, har avdelningens ordförande Kurt Lindvall sagt.

– Men den inkomsten vet man ju ändå inte om man har. Finns det inget behov så har du ju inte heller inkomsten, förklarar Matts Jutterström.

Vad som också påverkar inkomsten är att tillägget för arbete på obekväm arbetstid har sänkts i det nya avtalet. Tidigare låg bruket i Karlsborg högre än de andra enheterna i koncernen Billerud Korsnäs.

– Företagsledningen har velat att det ska vara lika i hela koncernen. Och för att genomföra det krävs en lokal överenskommelse.

Men det är inte bara facket som har tvingats ge i förhandlingarna, menar Jutterström. Ett antal personer kommer att erbjudas avgångspension och individernas inflytande över när de vill ta ut semester blir större. Företaget har också fått backa från sitt ursprungliga förslag på arbetstider och ob-tillägget sänktes inte lika mycket som de först krävde.

Men avdelningen har förhandlat under press?

– Ja, det är klart som fan att de har gjort det.

Men det är inget krisavtal?

– Det är inget krisavtal. Man har inte gått ner i arbetstid och grundlönen är inte sänkt. Och avtalet gäller inte förrän den 1 oktober. Vore det ett krisavtal skulle det gälla redan nu.

Hur vanligt är det att lokalavtal förhandlas om?

– Det är rätt vanligt. Ofta handlar det om olika typer av ersättningar.

Kan ett lokalt avtal sägas upp av ena parten?

– Om det lokala avtalet sägs upp löper det ut samtidigt med det centrala avtalet. Och då faller man ner på det centrala avtalets stupstockar och då måste man upphöra med året-runt-driften. Därför kommer man också ofta överens.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?