Industriarbetarnas tidning

Ett stulet namn kan skada

15 januari, 2013

Världen och mänskligheten har fått en ny form av terrorister som inte använder bomber, flygplan eller vapen när de angriper sina offer. De kan sitta hemma och trycka på ett antal knappar på sina datorer och avfyra fjärrmissiler av ord och andra tecken.

De är likafullt att betrakta som terrorister och de kan nå och skada lika många individer som i ett världskrig, ty deras illdåd sker med ljusets hastighet. De är ytterst svåra att avslöja och gripa. Deras enda avsikt är att skada andra människor.

Säkerhetspolis, regering, riksdag och domstol i Sverige och i andra länder ägnar få eller inga omsorger i förhållande till terroristernas rättslösa offer. Människor som ler åt eller förringar dessa kriminella handlingar är alltid individer som aldrig själva är utsatta för brotten. De har inte förstått omfattningen av skadorna och de är egentligen medskyldiga, om de bejakar handlingen.

För några år sedan anmälde jag till polisen två falska Facebook-konton som stod i mitt namn. Sedan en tid står en falsk twitter i mitt namn och med ett autentiskt fotografi på mig som brottslingen stulit. Det är en dubbel kriminell handling, eftersom det dels är en urkundsförfalskning och dels ett brott mot upphovsrätten.

Den skyldiga brottslingen har förvanskat min mejladress med ett par tecken, men det räcker för att avvikelsen skall ge sken av att det är min rätta elektroniska adress. Den falska adressen ser ut så här: @bjornranelid

Det finns i dag cirka en halv miljon träffar på mitt namn, om man söker på Google. Människor tycks älska att följa denna falska twitter, eftersom den ligger högt upp på listan.

Jag är ensam om mitt för- och efternamn i hela världen och jag är ensam om mitt ansikte. Jag har i enlighet med mitt namn valt en mejladress som jag likaledes är ensam om. Den lyder så här: bjorn@ranelid.se    

Jag ämnar nu polisanmäla det falska twitter-kontot. När man läser det som står där kan man tro att jag skymfar och hånar vissa människor, men det är inte sant. Jag är fullkomligt oskyldig. Syftet kan endast vara att skada mig.

Mel Greig och Michael Christian ringde från en radiostation i Australien och låtsades vara drottningen Elizabeth II och Prins Charles. Denna handling i den offentliga etern var menad som ett skämt, men sköterskan som tog emot samtalet trodde att rösterna var autentiska och kopplade det vidare till avdelningen där prins Williams gravida hustru Kate Middleton var intagen för vård.

Följden av denna förfalskning av namn och de oäkta rösterna blev att sköterskan som kopplade fram samtalet på sjukhuset i tron att det verkligen var drottning Elizabeth II och prins Charles i telefonen senare tog sitt liv.

Mel Greig och Michael Christian, vilka ringde från radiostationen, lever i en tid och värld där många tar sig rätten att bedra, luras och ge sken av att de är personer som de inte är. De tillhör den ironiska generationen. Genom att de avbördar sig sina egna identiteter och stjäl andras i namn av humor, tror de sig vara utan ansvar och skuld.

I detta fall blev offret Jacintha Saldanha, en skötsam tvåbarnsmor. Hon tog sitt arbete och sin person på allvar. Inga tårar från Mel Greig och Michael Christian i eftertankens kranka blekhet hjälper nu Jacinthas barn. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?