Industriarbetarnas tidning

Globala facket bekräftar inlåsning

16 januari, 2013

Skrivet av

electroluxElectrolux fortsätter hävda att inga arbetare blivit inlåsta på företagets fabrik i Thailand. Men Dagens Arbetes uppgifter bekräftas nu av Aranya Pakaphat, projektkoordinator på IndustriAll. Hon har träffat representanter från den avsatta fackstyrelsen.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat att fackstyrelsen på Electroluxfabrik i Thailand fått sparken. De fackliga representanterna har blivit suspenderade och tillåts inte komma till sina arbeten. Enligt thailändsk lag är det upp till en domstol avgöra om de ska bli avskedade eller inte.

– Det tar ofta lång tid för domstolen. Företag i Thailand gör så här för att förhindra det fackliga arbetet, säger Aranya Pakaphat, projektkoordinator på den globala fackliga federationen IndustriAll.

Electrolux uppger att 90 personer blivit uppsagda från sina arbeten. Enligt uppgifter från IndustriAll rör det som om totalt 127 personer. Den gravida kvinnan som var bland dem som låstes in på fabriken i fredags ska inte vara bland det uppsagda.

Electrolux förnekar att arbetare blivit inlåsta på fabriken. Det ska ha i stället ha rört sig om en olaglig strejk som pågick utanför fabriken.

– Den bild som ni publicerar har inget med strejken att göra. Den är från ett informationsmöte. Sådana hålls regelbundet på fabriken och då sitter arbetarna på golvet, säger Ingrid Yllmark, tillförordnad presschef på Electrolux.

Men Dagens Arbetes har källor som slår fast att bilden togs i fredags när arbetarna var inlåsta på fabriken. Dagens Arbete har också tagit del av skriftlig dokumentation som beskriver hur det gick till när arbetarna hölls kvar mot sin vilja.

Enligt Aranya Pakaphats redogörelse ska Electrolux ledning ha kallat till ett möte med arbetarna klockan 08:00 den 11 januari. Bland annat informerades då om bonusutbetalningar. Fackets ordförande Bro Phaiwan Metha ville att företagsledningen också skulle informera om andra krav som facket ställt, bland annat ökade löner för alla arbetare.

En man i företagsledningen ska ha sagt att fackordföranden ställde till med alla problem och tog honom i armen och förde ut honom från byggnaden. En annan facklig representant blev vid samma tillfälle knuffad av samma person från företaget. Fackordföranden Bro Phaiwan Metha blev förd till fabriksgrindarna, där det meddelades att han inte var välkommen längre. Ledningen ringde efter en bil som körde hem honom.

Under tiden väntade arbetarna inne i fabriken. Via telefonkontakt fick de reda på att fackordföranden sparkats ut. De krävde att ordföranden skulle få komma tillbaks.

Företagsledningen vägrade och när ledningen skulle föra bort ytterligare en arbetare blev han försvarad av arbetskamrater. Då spände säkerhetsvakter tejp runt området där arbetarna befann sig och sa att de inte fick gå där ifrån. Strax efter klockan 11 ville några gravida kvinnor lämna området, vilket inte tilläts.

Klockan 15 meddelade företagsledningen att alla var uppsagda. Sedan blev arbetarna, en och en, eskorterade av säkerhetsvakter för att hämta privata ägodelar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.