Industriarbetarnas tidning

När verkligheten 
överträffar dikten

11 januari, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Osäkerhet, stress, anpassning och rotlöshet. Boken Skitliv kritiserar den nya, otrygga arbetsmarknaden – men boken trycktes av arbetare med lika dåliga villkor. När det upptäcktes fick upplagan tryckas om.

Du vakar över mobilen, väntar på ett sms för att veta om du har jobb i morgon. Du kan inte ta ett lån, du har inte råd att vara sjuk och stressen och rotlösheten tär på dig. Det finns en ny arbetsmarknad i Sverige och den växer fram underifrån. En arbetsmarknad präglad av arbetsgivare utan ansvar och arbetskraft som ständigt anpassar sig. Ett liv i otrygghet och osäkerhet. Kort sagt ett Skitliv om man får tro författarna till en antologi med samma namn som gavs ut på Atlas förlag i vinter.

Men innan boksläppet upptäcktes att arbetarna på bokens tryckeri i Riga arbetade under samma osäkra villkor som kritiseras i texterna. Och för alla företag som ingår i folkrörelse- och fackföreningsstödda Arenagruppen, som Atlas förlag gör, gäller kravet på bra arbetsvillkor och kollektivavtal. Så det var bara att trycka om, den här gången i Falun.

– Det var klokt och det är en tydlig signal att man står upp för löntagarnas rättigheter, säger Tommy Andersson, andre ordförande i GS.

Efter händelsen har Arenagruppens vd Håkan A Bengtsson etablerat ett tätare samarbete med GS. Enligt Tommy Andersson är det inte alltid lätt att göra rätt, även om man vill. I öststaterna finns inga nationella kollektivavtal utan bara företagsavtal. Och få är med i facket.

– Det är svårt att få överblick, men via fackets internationella organ kan man få information, säger Tommy Andersson.

Skitliv, heter boken. Är det ett skitliv som arbetsmarknaden erbjuder unga människor i dag?

– Nej, inte generellt. Men pressen har ökat på de yngre. Både utifrån anställningsformer och press nedåt på lönerna. Om man vill ha ett familjeliv, hyra en bostad, bygga en villa eller vad man nu vill göra, behöver man en trygg anställning att luta sig mot. Det är jätteproblem att arbetslivet blir otryggare, säger Tommy Andersson.

Du kanske också vill läsa…

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.