”Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin”Helle Klein, chefredaktör.

”Vi kan hjälpas åt att inte bli en del av problemet”Svetsaren Maria Höök om när man inte orkar säga ifrån mot sexistiska kommentarer.

Nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet

Jimmy Thiger återvände aldrig hem efter sin arbetsdag. 26 år gammal miste han livet i en dödsolycka på jobbet. Han var en av de 47 personer som avled inom IF Metalls avtalsområden de senaste sex åren!

Att Jimmy och andra så fruktansvärt drabbas av brister i arbetsmiljön är helt oacceptabelt. Ingen ska behöva dö eller allvarligt skadas på sitt jobb.

Under 2012 uppmärksammade vi att uppdraget skyddsombud funnits i 100 år. IF Metalls förtroendevalda ökade strålkastarljuset på det viktiga arbetsmiljöarbetet. Enbart under oktober 2012 gjorde skyddsombud från IF Metall skyddsronder på 1 186 företag med totalt 56 168 anställda. Några exempel på det nedslående resultatet visar att 
arbetsmiljöproblemen fortfarande är stora:

• 
4 av 10 som arbetar med kemikalier saknar utbildning för detta.

• 
7 av 10 företag gör ingen psykosocial riskbedömning.

• 5 av 10 företag gör ingen fysisk riskbedömning.

• 
På nära hälften av alla arbetsplatser uppger medlemmarna att de har för hög arbetsbelastning och tidspress. Faktorer som ökar olycksfallsrisken.

Genom namninsamlingen ”Nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet” samlades över 30 000 namn in. Dessa, och beskrivningar över de arbetsmiljöproblem som IF Metalls medlemmar möter, lämnas i dagarna över till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Samtidigt sker också en rad lokala aktiviteter för att uppmärksamma arbetsplatsolyckor och de drabbade.

IF Metall behöver satsa ännu mer på arbetsmiljöarbetet. Vi behöver fler skyddsombud, framför-allt på mindre företag. Vi behöver se till att fler skyddsombud får bra utbildning och gott stöd i deras livsviktiga arbete.

Vi kan, och ska, bli bättre på arbetsmiljöarbetet. Vi

ska samtidigt vara tydliga med att det är arbetsgivar-

na som har ansvaret för en god och säker arbetsmiljö.

Men det räcker inte att arbetsgivare och fackliga organisationer satsar mer. Regeringen måste kliva fram och ta sitt ansvar för att förbättra det förebyggande arbetsmiljöarbetet. En aktiv och medveten regering kan kraftigt bidra till att inte fler råkar illa ut på jobbet.

Hitintills har regeringen inte stärkt arbetsmiljöarbetet. Tvärtom. Under sina sex år har den bidragit till en successiv nedmontering av arbetsmiljöinsatserna. Arbetsmiljöverket har allt färre inspektörer, vilket får stora konsekvenser för förebyggande och uppsökande arbetsmiljöarbete. Genom att lägga ner Arbetslivsinstitutet har forskningen försvunnit om hur arbetsmiljön kan förbättras och hur risker kan minimeras.

Sverige, som legat i framkant med god arbetsmiljö, halkar efter. Dessvärre ser vi hela tiden nya bevis på detta. Antalet arbetsplatsolyckor och tillbud ökar. I en undersökning som försäkringsbolaget AFA gör varje år visar det sig att allvarliga olycksfall inom IF Metalls områden har ökat med nära 38 procent sedan 2009. Av alla dem som drabbas har två av tre fått men för livet.

Inom IF Metall fortsätter vi prioritera det livsviktiga arbetsmiljöarbetet. Vi hoppas att även arbetsgivarna stärker sitt arbete. Men även regeringen måste aktivt bidra.

Tillsammans bör vi kunna förenas i en kamp för nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Det som hände Jimmy och hans familj ska inte upprepas!

Läs mer från Dagens Arbete:

DA och Expressen granskar

Livvakten var näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Livvakten: ”Kommentarer ryckta ur sitt sammanhang”

Helle Kleins tidigare livvakt säger att han har grundlagsskyddad rätt att uttrycka åsikter i dialog med andra, och att hans kommentarer är tagna ur sitt sammanhang.

Avarns säkerhetschef: ”Direkt olämpligt”

Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn, hänvisar till sekretess runt fallet med Helle Klein. Han säger dock att det som livvakten skrivit på Facebook strider mot företagets värdegrund.

Nazister och vålds­dyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen börjar i dag sin gemensamma granskning med att avslöja att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

Hur stoppar jag mobbningen?

Fråga om jobbet”Hur kan jag stoppa mina arbetskamraters mobbning av vår arbetsledare?” undrar en läsare. Psykologen Jonas Mosskin reder ut frågan.

DA:s fotograf dubbelt belönad i Årets Bild

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark tog hem två priser i finalen av Årets Bild-tävlingen i Jönköping. Han vann klassen ”Årets porträtt” och fick också pris för sitt uppmärksammade reportage om dödsolyckor.

Exakta lägger ned sitt nyförvärv i Lidköping

Strokirk Landströms offset-tryckeri och bokbinderi i Lidköping läggs ned, runt 20 anställda kommer att varslas. Nya ägaren Exakta satsar i Malmö i stället.

DA:s redigerare kan prisas för reportage om klädindustrin

Dagens Arbetes redigeringsledare Isak Krantz kan vinna Fackförbundspressens journalistpris i klassen ”Bästa redigering” för reportaget om klädindustrin på Mauritius.

Ljussäsong året runt

ÖGONBLICKETKlockan är 13.37 på Delsbo Candle i Delsbo. Ulf Wåhlner skrapar ner stearinrester i smältkärlet.

1

Ett alldeles galet talfel  

SKRUVATInte bara papegojor härmar sin omgivning – talar din katt samma dialekt som du?

Talang-Micke lovar mycket hjärta i kväll

FinalI kväll sjunger pappersarbetaren Micke Holm från Piteå final i tv-programmet Talang. Exklusivt för DA:s läsare ger han ett smakprov på sin sång från sitt allra vanligaste repetitionsställe.

”Diagnosen blev aha-upplevelse”

DA MÖTERIndustriarbetaren Tommy Jeansson har skrivit självbiografin ”Ett myteri inifrån”, om att leva med psykisk ohälsa i 56 år utan att veta om det.

Svedda stockar blir prima virke

SOTIG MILJÖVINST Sågverket i Färila tar hand om det fullgoda virket bortom allt sot från sommarens bränder. Rickard Bruhn underhåller barkmaskinen flera gånger per dag.

”Man kommer tillbaka, inte hem”

Landet SverigeFotografen Jan Töve vill skildra landsbygden ur återvändarens öga. Allt är samma – men lite annorlunda.

Industrin och jämställdhet

”Det gäller att fortsätta tjata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

1

Stressforskaren bästa jämställdhetstips

Ökad jämställdhet i vardagen är ett effektivt sätt att minska kvinnors dubbla stress menar stressforskaren Petra Lindfors. Här får du hennes bästa tips.

”Kvotera. Just do it”

DEBATTEftersom det är bevisat att det är för få kvinnor i bolagsstyrelser är det väl bara att åtgärda genom kvotering? Som arbetstagare är jag för övrigt själv inkvoterad”, skriver Kenneth Bergqvist, på Indexator i Vindeln.

”Fokus är på det förebyggande arbetet”

DebattDet finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

1

”Mens är en facklig fråga”

DILEMMATAtt ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Skriv till ossDet är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Karl Marx tar plats på spa

Viskadalens folkhögskola inviger i dag ett spa där Karl Marx ska stå staty. ”Vi vill inte vara något 'Scandic' som många andra kursgårdar, tvärtom måste vi lyfta rörelsens rötter”, säger skolchefen Joakim Hjelm.

1

DA kan vinna Guldspaden

Dagens Arbete nomineras återigen till Sveriges finaste pris för grävande journalistik – Guldspaden – för reportaget om det svenska skuggsamhället.

Pappers ordförande avgår i förtid

I slutet av maj avgår Matts Jutterström som förbundsordförande för Pappers. Han gör det av hälsoskäl, meddelande han förbundsstyrelsen under onsdagsmorgonen.

Så lyckas du med målningen

Tips från proffsetDags att byta väggfärgen där hemma? Målaren Linda Larsson på Derome Plusshus i Värö ger sina bästa tips till hemmafixaren.

Gör klipp på fyra hjul

PROFILENMiran ”Dewana” Raouf kom till Sverige 2015 från irakiska delen av Kurdistan. Nu jobbar han på Finnskogsvalsen i Torsby och har hunnit bygga en dröm – en mobil frisersalong.

”Jag har högt tempo i frågan”

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

1
Märta Måås-Fjetterströms väveri

De väver in 100 års kunskap

Ett sekel av mattorHos textilföretaget Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad går kunskapen aldrig ut genom dörren. Receptet? Väverskorna har suttit sida vid sida i hundra år.

Tårtkalas i Skinnskatteberg

Fackklubben på Setras sågverk i Skinnskatteberg fyllde 100 år i fredags. Då blev det tårtkalas, i vår blir det en stor fest.

Ripjakt utan Blixten

Fågeljakten har fått vänta för gruvarbetaren Adam Johansson. En dag när snö fallit bestämmer han sig för att ta med hundarna ut på fjället. Men ett minne av en död familjemedlem gör sig påmint.

Ladda ner vår e-tidning!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.